Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko pravosuđe u povijesti nije imalo toliko pokajnika i onih koji priznaju kaznena djela kao u proteklih godinu, dvije.


Novi šok jučer je izazvao Srećko Jurišić. Splitski poduzetnik nagodio se s USKOK-om i priznao da je s ostalim osumnjičenima pokušao podmititi suce Vrhovnoga suda da bi Branimiru Glavašu isposlovali blažu kaznu. Ostali tvrde da je priznao nešto u čemu kaznenog djela nema.

Vezani članci Ratko Maček, Ivo Sanader Koja je cijena izgubljenih godina života? Pokušat će to saznati Ratko Maček, i ne samo on: ''Moj gubitak je golem, on je praktički neizreciv'' Damir Polančec EKSKLUZIVNO Damir Polančec za Dnevnik Nove TV o tužbi protiv države: "Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt"

Odvjetnik Željko Gulišija procijenio je da je priznanje pokušaja podmićivanja sudaca za njegovog branjenika Srećka Jurišića najbolja taktika. Branitelji ostalih zbog toga su ga prijavili disciplinskoj komisiji odvjetničke komore. 'Radom iza leđa kolega bez obavijesti ijednog od njih je sasvim sigurno jedno nemoralno ponašanje i sasvim sigurno je kršenje kodeksa odvjetničke etike', upozorava odvjetnik Ivana Drmića Ante Madunić.

Priznanja, pokajništva, nagodbe, gentelmenski sporazumi i oprosnice bile su mamac i ostalima da si od tužitelja priskrbe blažu kaznu. U korupcijskim aferama odgovornost su mnogi prebacivali na više razine. Famozna braniteljska taktika 'istina je voda duboka' u slučajevima protiv Damira Polančeca nije značila utapanje ostalih.

'Polančec niti u jednom od brojnih slučajeva nije bio pokajnik, on je napravio nagodbu u samo jednom slučaju i to u slučaju reflektora na nogometnom igralištu u njegovom selu Đelekovci. On je govorio o sebi i o svojoj situaciji a ne o drugim osobama', ističe njegov odvjetnik Anto Nobilo Nagodba Srećka Jurišića u nepovoljan je položaj stavila ostale okrivljenike među kojima su poduzetnik Drago Tadić i saborski zastupnik Ivan Drmić. Jurišić će svoje tvrdnje morati potkrijepiti dokazima kao svjedok.

'Ako ga ne bude zvao USKOK, zvat će ga obrana sasvim sigurno', smatra Madunić. Ako na sudu još završe slučajevi poput Fimi medije, Hep-a i TLM-a, Hrvatskih autocesta... ispitivanja svjedoka- pokajnika zasjenit će i ona iz američkih filmova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju