Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slijedom objavljenih tekstova o namjernom zataškavanju ratnih zločina u Lori u kojima se autori pozivaju na novu dokumentaciju, Državno odvjetništvo priopćilo je da su 'nove dokumente' sastavile osobe kako bi pred Haškim sudom otklonile mogućnost kaznenog progona i da su zatraženi izvidi od Vojne policije kako bi se utvrdila odgovornost tih osoba.


Državno odvjetništvo navodi da raspolaže podatcima i dokazima da su navodno novi dokumenti, odnosno izvješća nastali 1997. na području Šibenika i da ih je anonimni pošiljatelj 1999. dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku s očitom namjerom da se prikažu kao autentični.

Vezani članci Osnovna škola u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Prvašić teško ozlijedio drugog u Kninu, škola sve zataškala? Davor Dragičević ne odustaje tražeći pravdu za smrt sina Davida (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zataškavanja izlaze na vidjelo: Svijet obišla priča o ocu koji ne odustaje tražeći pravdu za sina

>> 'Obavijestili smo pravosuđe i DORH, Purdu nismo jer je to bila tajna'

Dokumente su, kažu u DORH-u, sastavile osobe kako bi time sa sebe otklonile odgovornost za moguća kaznena djela za koja su ih mogli teretiti istražitelji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Državno odvjetništvo navodi da je od Vojne policije zatražilo provođenje izvida kako bi se utvrdila odgovornost tih osoba pri sastavljanju 'nove dokumentacije', odnosno izvješća. (Hina)