Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga David

Nova peticija: Prikupljaju potpise za referendum o oporezivanju Crkve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga David odgovorila je udruzi 'U ime obitelji' pokretanjem svoje peticije, u kojoj tražereferendum o oporezivanju Crkve.

Posljednjih dana s prikupljanjem potpisa peticijom počela je i udruga David, a tom se peticijom traži referendum o tome da se i Crkva uključi u porezni sustav RH, odnosno da plaća porez.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Ivan Malenica nakon koalicijskog sastanka Malenica: "Imam podršku Mosta oko novog Zakona o referendumu"

>> Koliko je potpisa potrebno za referendum - ima li Hrvatska 3,75 ili ipak 4,5 milijuna birača?

Otvorili su i posebnu internetsku stranicu odvajanje-drzave-crkve.com, no ista je od jutros nedostupna, da li zbog posjećenosti ili nečeg drugog nije poznato.

Evo kako su u samoj udruzi David obrazložili zašto su krenuli u prikupljanje potpisa:

'Katolička crkva je izuzetno bogata te njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi, u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura (samo vrijednost njenih nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura), a godišnje crkva iz proračunskih sredstava dobiva oko milijardu kuna (oko 250 mil. direktno, ostalo preko Općina i raznih drugih subvencija). Katolička crkva je oslobođena od mnogih poreza odnosno nameta koje plaćaju drugi poslovni subjekti i građani, u prvom redu radi se o njenoj vjerskoj djelatnosti koja se ubraja u neprofitnu. Mislimo da je u sferi katoličke crkve sva crkvena djelatnost dobitna (profit) jer je namijenjena za pridobivanje članova i sredstava za svoj rad.

Postojanje čitave djelatnosti katoličke crkve, dakle i dobrotvorne, školske, klasično vjerske … je za širenje vjere što je i dužnost svakog katolika. Zato je pravedno da se čitava crkvena aktivnost, uključujući sve nekretnine, u cijelosti oporezuje, posebno zbog toga što je Katolička crkva izuzetno bogata te je u mogućnosti s lakoćom platiti porez. Tražimo i to da u ovoj privredno-financijskoj krizi bogati nose veći dio od siromašnijih – Katolička crkva dakako spada u razred jako bogatih.

Nedopustiva je činjenica da Republika Hrvatska još u 21. stoljeću ne propisuje crkvi odnosno njenim osobama sve poreze na način kako su propisani drugim fizičkim ili pravnim osobama, te joj poreznim privilegijama omogućava daljnje bogaćenje. To je očito kršenje članka 41. Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom. Pored toga je čitavo crkveno djelovanje u povijesti opterećeno ideologijom koja je stalna i najveća kočnica u razvoju društava u svijetu, zbog čega i ima najveći udio u svjetskim krizama.

U suprotnosti je sa svim etičkim normama, s pozicije ljudskog razuma i božanskog stajališta, da su crkvene istitucije koje bi trebale biti uzor i potpora građanima i svojim vjernicima, sebe učinile nedodirljivim. Svoje bogatstvo, sve svoje crkvene i osobne prihode zaštitile su od oporezivanja, i sve to na teret svojih građana', stoji objavljeno na stranicama Udruge.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene