Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve u dogovoru s ekolozima

Nova metoda ispumpavanja vode iz jezera iskušana u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompletna priprema ispumpavanja jezera, iako za to nije bilo puno vremena, u dogovoru je s ekolozima.

'To su veoma osjetljiva staništa i bilo koje nasilje koje se događa zbog potreba čovjeka a ne zbog prirode je izuzetno opasno', rekao je ekolog Vjeran Piršić. Dubina jezera je od 4 do 8 metara. Nakon ispumpavanja pumpama vatrogasci su počeli s novom metodom spojenih posuda. Time su znatno pospješili ispumpavanje vode koje ima u milijunima litara. Do sada je uspješno ispumpan metar vode.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Neslužbeno se govori Obustavlja se potraga za tijelom Danke Ilić u ovom opsegu? Potraga za Dankom još traje Potraga za malenom Dankom "Kriju još nešto, a postavlja se još jedno pitanje": Stručnjakinja za sigurnost djece o potrazi za tijelom male Danke Ilić

'U Hrvatskoj nije ovako rađeno, rađeno je u Americi kada su skoro mjesec dana ispumpavali jezero', rekao je Darko Dukić, zapovjednik JVP Šibenik. U normalnim uvjetima priprema za ovako opsežnu akciju trajala bi mjesecima zbog posebnosti nacionalnog parka i osjetljivih staništa.

'Kad se radi problematika bilo koje brane, primjerice u Švedskoj, kad se isušuje, radi se kompletna studija gdje se ukazuje koje su vrste prisutne u kojem su odnosu, stanište kako je postavljeno i do kojeg minimalnog broja vrsta oni moraju raditi premještanje u privremeno stanište da ne ugroze te vrste koje će nestati', dodao je Piršić.

Prilikom ispumpavanja pazi se na svaki detalj, kako značajnih oštećenja prirode ne bi bilo. Do potpunog ispumpavanja Brljanskog jezera prema riječima stručnjaka moglo bi doći za 2 do 3 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene