Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSTALA SAMO JEDNA ZEMLJA

Od danas vrijede nova pravila: "Ovo je najbolje što nam se moglo dogoditi, Zagorci se nemaju gdje zaposliti osim u Sloveniji"

Hrvatski radnici u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Hrvatski radnici u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatski radnici u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatski radnici u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski radnici u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatski radnici u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatski radnici u Sloveniji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Jedna od blagodati Europske unije jest i slobodno kretanje i zapošljavanje radnika u svim članicama. Osim u Sloveniji, Hrvati se od danas bez ograničenja mogu zapošljavati i u Velikoj Britaniji. U slovenskoj Gospodarskoj komori procjenjuju da će se u sljedeće tri godine u Sloveniji zaposliti između tisuću i dvije tisuće hrvatskih radnika, najviše u tvrtkama uz granicu i u turističkoj djelatnosti.

Već 16 godina radi u turizmu - ali slovenskom! Petra je inače Zagorka, a radi u toplicama u Podčetrteku.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

"Možda ne mogu usporediti kakva bi bila u Hrvatskoj, stvarno mi je cijeli radni vijek u Sloveniji, ali sigurno je isto jako bitna plaća. Tu će svejedno biti malo viša", kaže recepcionarka Petra Kovačićek.

Od danas se Hrvati u Sloveniji mogu zapošljavati bez radnih dozvola pa ih i Hrvatica Albina očekuje još više."To je najbolje što se moglo dogoditi za pograničnu zonu uz Sloveniju jer Zagorci se nemaju gdje zaposliti osim u Sloveniji", rekla je sobarica Albina Cvelin.

Jer Sloveniji radnika nedostaje. "Problem je s djelatnicima u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Tako da ćemo svakako tražiti djelatnike iz okruženja", rekao je direktor marketinga Vasja Čretnik.

U Sloveniju osim neposredne blizine hrvatske radnike sigurno privlači i veća plaća. Prosječna plaća u Sloveniji je oko 8000 kuna, dok je u Hrvatskoj oko 6200 kuna. A veći im je i minimalac - iznosi 4700 kuna, dok je u Hrvatskoj 2000 kuna manji.

BDP im je prošle godine rastao čak 5%. Cijene tek nešto više nego u Hrvatskoj. 

Uz Sloveniju, danas je za Hrvate svoje tržište rada u potpunosti otvorila i Velika Britanija. Još čekamo samo Austriju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene