Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala tvornica za veliki posao

Hrvatski kreativci kreirali - eko gaćice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vrijeme dok je domaća tekstilna industrija na koljenima, kreativni dvojac Bruketa&Žinić krenuo je u proizvodnju eko odjeće i zaposlio radnice bivše tvornice Kamensko.

Mala tvornica za veliki posao. Donje rublje i majice od organski uzgojenog pamuka. 'To je osnov materijala koji upotrebljavamo kod Brokule&Ž, kombiniran sa celulozom koja je nastala ekološki prihvatljivim procesom', kaže kreativni direktor agencije Davor Bruketa.

Pročitajte i ovo Cijene maslaca i pšenice Skuplje u sezoni Hrvati 250 grama ove zlatne namirnice plaćaju gotovo kao Europljani kilogram: "Stvarno ne znam što bih rekla na to" Mljekari traže niže poreze - 2 Skuplji proizvodi Cijene rastu, a domaća proizvodnja iz godine u godinu - pada: "Krave smo lani prodali u Hercegovinu"

U procesu proizvodnje na dan se skroji više od 300 komada. Nova odjeća i nova radna mjesta. 'Tu je atmosfera stvarno super', kaže zaposlenica Radojka Komar. 8 radnica propale tvornice Kamensko dobilo je posao. Ponovno sjesti za šivaći stroj, za gospođu Radojku značio je i novi početak. 'Super, nakon što sam dvije godine bila na burzi, a prije sam 28 godina radila. Do penzije je daleko, ali ovo je bilo super', kaže Radojka.

Poslodavac nije htio riskirati, presudilo je njihovo iskustvo. 'Imaju popriličnu kvalitetu u izradi, proizvodnji i vrlo dobro tehničko znanje', kaže direktor Zoran Šainović. One će šiti tek dio eko kolekcije.

>> Znate li što su pelete?

'Mi ovdje radimo male serije, ali naša ideja je da udružimo male firme iz Hrvatske, trenutno imamo dogovor s Hemcom iz Đakova', kaže Šainović. A onda kreće izvoz proizvoda kojemu je zeleno svjetlo dao i londonski Global inovation report. Probni uzorci eko rublja, od konca do pakiranja, već su krenuli na putovanje svijetom.

'Napravljeno je od recikliranog papira, odštampano je s ekološkim bojama i nakon što odsluži kao ambalaža za vaše gaće. Ima neku drugu namjenu, a i vrlo lako se reciklira', kaže Bruketa. Odjeći čije su poruke tiskane s unutarnje strane zahtjevni domaći kupci rekli su da. Sad se čeka reakcija stranaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene