Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEDNI SAVJETI

Loše napumpane gume koštaju nas bogatstvo: Pogledajte što savjetuju stručnjaci

Zimske gume, ilustracija - 5
Zimske gume, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Svake se godine u Europi zbog nedovoljno napumpanih guma potroši zapanjujuća količina goriva više nego što bi to bio slučaj kad bi gume bile adekvatno napumpane.

Zbog nedovoljno napuhanih guma u Europi se svake godine potroši tri milijarde litara goriva više.

Iz Njemačkog autokluba (ADAC) savjetuju mjerenje tlaka u gumama svaka dva tjedna. Poručuju da čak i pola bara niža vrijednost od propisane mijenja vozne karakteristike automobila, kao što su put kočenja i pogoršan prolazak zavojima.

Veći otpor kotrljanja guma znači da se troši tri decilitra više goriva na 100 kilometara, a bilanca toga je na razini Europe ta da se svake godine potroši tri milijarde goriva više. Također, ne preporučuje se ni da tlak u gumama bude previsok jer to negativno utječe na udobnost vožnje, a trošenje je također neravnomjerno.

Ispravan iznos tlaka u gumama može se pronaći u korisničkom priručniku, B-stupu vozačevih vrata, na naljepnici u pretincu za rukavicu i na mrežnoj stranici proizvođača.

Proizvođači guma radi udobnosti vožnje obično navode samo minimalni tlak.

Pročitajte i ovo Zimske gume: Ilustracija - 2 ZIMSKI UVJETI Znate li da sa zahladnjenjem ne morate nužno prijeći na zimske gume? Postoje dvije iznimke

Pročitajte i ovo Ilustracija Zimska oprema Požurite k vulkanizeru: Počinje važna promjena na cestama, kazne i do 15.000 kuna

"Povećanje od 0,2 bara jedva je primjetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja sigurnosti", savjetuje ADAC-ov stručnjak Ruprecht Müller.

Tlak u gumama najbolje je izmjeriti prije vožnje ili nakon nekoliko prijeđenih kilometara. Idealna vanjska temperatura je 20 Celzijevih stupnjeva, piše HAK.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene