Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZIMSKI UVJETI

Znate li da sa zahladnjenjem ne morate nužno prijeći na zimske gume? Postoje dvije iznimke

Aktualno Galerija Zimske gume: Ilustracija - 2 Zimske gume: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zimske gume: Ilustracija - 1 Zimske gume: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zimske gume: Ilustracija - 3 Zimske gume: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zimske gume: Ilustracija - 4 Zimske gume: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zimske gume, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Zimske gume ne mijenjamo samo zato što nas zakonodavac na to prisiljava, već zato što u zimskim uvjetima one mogu spasiti život. Kazna za vožnju bez njih je 1000 kuna. Loše stanje guma na vozilima svakako zabrinjava. Čak 54 tisuće automobila vraćeno je na popravni zbog neispravnih guma.

Vrijeme je za zimske gume, ne zbog kazni, nego zbog sigurnosti. Automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 km/h u zimskim uvjetima zaustavit će se nakon 55 metara, dok će automobil koji na kotačima ima zimske gume stati nakon 44 metra.

Zimske gume: Ilustracija - 2 Zimske gume: Ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Najvažnija funkcija zimskih guma je kočenje, kočenje na snježnoj podlozi i kočenje gdje je bljuzga i voda", pojašnjava Kristijan Tićak iz AMS-a.

Zimske gume: Ilustracija - 2 Zimske gume: Ilustracija - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako pod zimskom opremom mnogi smatraju zimske gume, to nije tako.

"Treba naglasiti da ne treba imati isključivo zimske gume. Mi možemo imati ljetne gume ako imamo lance uz to kao zimsku opremu uz propisan profil od minimalno 4 mm", poručuje Tićak te dodaje: "Isto tako možemo imati cjelogodišnje gume koje imaju simbol pahulje, koje se također mogu koristiti u zimsko doba."

Zimske gume: Ilustracija - 2 Zimske gume: Ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ljeto-zima i dalje je popularno, no cjelogodišnje gume mijenjaju trendove. "Ima kupaca koji se opredjeljuju za cjelogodišnje. To su privatni korisnici, oni koji prave relativno malo kilometara", kazao je Damir Baćan, voditelj servisa.

Kad zakon najavi promjenu, traži se termin više

"U zadnjim danima ili, rekao bih, tjednima su naravno uvijek pojačane aktivnosti. Pojačava se interes za terminima, za ponudama, za kupnjom guma", kazao je Baćan.

Zimske gume: Ilustracija - 2 Zimske gume: Ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Guma je prvi kontakt s podlogom, a podaci su zabrinjavajući. Čak 54 tisuće vozila u ovoj godini nije prošlo tehnički zbog loših guma.

"Gledamo dubinu gaznog sloja, oštećenost, jesu li adekvatne dimenzije pneumatika, jesu li na istoj osovini iste dimenzije", pojašnjava Tomislav Škreblin iz CVH-a.

Zimske gume: Ilustracija - 2 Zimske gume, ilustracija - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Na tehničkom nema kazni, samo popravni. Kod policije to nije tako. "Za samog vozača propisana je kazna od 1000 kuna. Naravno, takvo će se vozilo isključiti iz daljnjeg sudjelovanja u prometu", poručuje Darko Grac iz Ravnateljstva policije.

Sigurnost ima svoju cijenu. Ove godine za najpopularniju dimenziju guma potrebno je izdvojiti čak 440 kuna više nego što je to bilo 2021.

Više o zimskim gumama pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vanje Margetića.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene