Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršajne prijave protiv Grada i Čistoće

Nisu osigurali uvjete za prikupljanje opasnog otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva podnijela je prekršajne prijave protiv Grada Zagreba i 'Čistoće', podružnice Zagrebačkog holdinga, jer Grad Zagreb nije osigurao uvjete za prikupljanje pojedinih vrsta opasnog otpada, uključivo otpadne boje i lakove, u reciklažnim dvorištima, doznaje u Ministarstvu.

U Ministarstvu navode da je u inspekcijskom nadzoru reciklažnih dvorišta obavljenom u ožujku na području Zagreba, na lokacijama Prudinec-Jakuševec, Susedgrad-Stenjevec, Tunel, te na lokaciji u Osječkoj ulici u Dubravi utvrđeno da se ne zaprimaju otpadne boje i lakovi, otpadna ulja, kemikalije, sredstva koja sadrže organska otapala niti ambalaža koja je sadržavala te tvari.

Pročitajte i ovo Kante pune biootpada neugodni blagdani FOTO Zagrepčani na zapadu grada bijesni, kante su prepune biootpada: "Na cesti su od četvrtka, širi se smrad!" Tomislav Tomšević Građani nestrpljivi Tomašević otkrio što je pokazala analiza odrona te uputio pitanje Vladi: "Imate li problem s lokacijom koju ste sami izglasali?"

>>Zagrebačkim kućanstvima stiže letak s popisom opasnih kemikalija

Reciklažna dvorišta nisu zaprimala tu vrstu otpada jer nisu u potpunosti osigurala tehničko-tehnološke uvjete propisane odredbama Pravilnika o gospodarenju otpadom koji se odnose na uređaje, opremu i sredstva za gašenje i sprečavanje širenja požara i drugu sigurnosnu opremu prema posebnim propisima, navodi Ministarstvo.

Čistoći naređeno usklađivanje s propisima

Ističu da zbog toga Grad Zagreb i tvrtka 'Čistoća' snose odgovornost za nepotpunu provedbu Zakona o otpadu koja podliježe kaznenim odredbama iz članka 90. stavka 1. i 2. Zakona o otpadu. Inspekcija zaštite okoliša zbog toga je uputila optužni prijedlog protiv Grada Zagreba i tvrtke Čistoća, a donijela je i rješenje kojim se tvrtci Čistoća naređuje usklađenje s odredbama propisa, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ističu da je 'Zakonom o otpadu propisana obveza Grada Zagreba, gradova i općina da na svom području osiguraju uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom, te da postave odgovarajuće spremnike i osiguraju gradnju reciklažnog dvorišta za odvojeno prikupljanje otpada u gospodarenju komunalnim otpadom'.

S obzirom da Grad Zagreb nije osigurao uvjete za prikupljanje pojedinih vrsta opasnog otpada u gospodarenju komunalnim otpadom uključivo otpadne boje i lakove, snosi odgovornost za nepotpunu provedbu Zakona o otpadu koja podliježe kaznenim odredbama iz članka 90. stavka 1. i 2. Zakona o otpadu. Inspekcijski nadzor uslijedio je nakon performansa nevladine udruge za zaštitu okoliša 'Zelene akcije' pred Ministarstvom kojim se željelo upozoriti na problem zbrinjavanje navedene vrste otpada na području grada Zagreba, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene