Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi edukativni letak

Zagrebačkim kućanstvima stiže letak s popisom opasnih kemikalija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 500.000 proizvoda definirano je kao opasna kemikalija, a većina žrtava nesreća uzrokovanih opasnim kemikalijama otrovala se u vlastitom kućanstvu, stoji u letku 'Oprez! Opasne kemikalije' što će ga zagrebačka domaćinstva dobiti poštom krajem travnja, najavio je danas pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Kalinić ističe da edukativnim letkom žele upozoriti građane na opasnosti koje prijete od opasnih kemikalija te ih uputiti na mjere predostrožnosti kao i na postupke u slučaju dolaska u kontakt s opasnim kemikalijama. Edukativni letak izradio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za toksikologiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potencijalno opasna mana Kemikalije pronađene u svakodnevnim proizvodima mogle bi spriječiti izradu cjepiva: ''Morali bismo držati fige i nadati se najboljem'' Simulacija kemijskog napada, Washington, Ilustracija (Foto: AFP) Velika Britanija Zbog problema s disanjem 57 ljudi zatražilo liječničku pomoć, sumnja se na curenje kemikalija

Opasne kemikalije koriste se u industriji, poljoprivredi, medicini te u kućanstvima gdje su najčešće razni sprejevi, sredstva za čišćenje na bazi ugljikovodika, stare baterije i akumulatori te bočice bez natpisa, naveo je dr. Zdenko Šmit iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Upozorio je da ne treba ostavljati neoznačene pesticide i herbicide u garažama te da sve stare i opasne kemikalije treba izdvojiti i odložiti na sigurno.

Nesreće se mogu dogoditi bilo gdje

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama građane pozivaju da se pritom obrate gradskoj podružnici 'Čistoća' koja će ih pak uputiti što dalje s kemikalijama, dok u slučaju nesreće trebaju nazvati 112 Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama građane pozivaju da se pritom obrate gradskoj podružnici 'Čistoća' koja će ih pak uputiti što dalje s kemikalijama, dok u slučaju nesreće trebaju nazvati 112. Nesreće s opasnim kemikalijama mogu se dogoditi bilo gdje, jer se kemikalije prevoze cestama, prugama, vodenim i zračnim putevima, a posebno su ugrožena naselja koja se nalaze blizu kemijskih postrojenja, ističu u Ureda. U letku upućuju što napraviti prije, za vrijeme i nakon nesreće da posljedice budu što manje.

U edukativnom letku navode i simptome trovanja: otežano disanje, nadražaj očiju, kože, grla i dišnih puteva, promjena boje kože, glavobolje ili zamagljen vid, vrtoglavica ili nedostatak koordinacije, grčevi, proljev ili povraćanje. Također se upozorava na znakove opasnosti na opasnim kemikalijama na koje građani trebaju obratiti pažnju: otrovno, vrlo otrovno, štetno, nadražujuće, lako zapaljivo, vrlo lako zapaljivo, nagrizajuće, oksidirajuće, eksplozivni ili opasno za okoliš.

Svečani mimohod povodom Dana Sv. Florijana

Iz Ureda najavljuju i da će se povodom Dana Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u Zagrebu, u nedjelju, 3. svibnja, održati svečani mimohod oko tisuću profesionalnih i dobrovoljnih zagrebačkih vatrogasaca od središta zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe na Savskoj cesti do Trga bana Jelačića. Kalinić je na upit novinara je li raspisan natječaj za nabavku specijalnog oklopnog vozila za slučaj kriznih stanja, kazao da će se s time pričekati, jer za to trenutno nema dovoljno novca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene