Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajući rezultati

PORAZ I SRAMOTA Nijedan hrvatski grad ne raspolaže učinkovito svojim nekretninama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poražavajući rezultati Državnog ureda za reviziju - niti jedan veliki grad ne raspolaže učinkovito svojim nekretninama.

Negativnu ocjenu dobila je većina gradova i županija - od 576 pozitivno su ocijenjene samo 32 lokalne jedinice. Utvrđen je niz propusta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret? Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

Devastirana i neiskorištena gradska imovina. Uz onu koja traži velike investicije, Zagreb muku muči i sa svojim poslovnim prostorima i stanovima.

Na popisu učinkovitih Državnog ureda za reviziju - Zagreba nema. 'Ključni problem su naslijeđeni problemi, to su problemi neplaćanja, od 3.797 poslovnih prostora koje imamo u gradu Zagrebu veliki dio poslovnih prostora nije izvorno gradsko vlasništvo', rekao je Damir Lasić, pročelnik ureda za imovinu grada Zagreba.

Zagrebu, ali i Splitu, Osijeku, Zadru i Rijeci te većini drugih zamjera se nedostatak strategije, registra imovine, zakup bez javnog natječaja, nesređeni imovinskopravni odnosi. No, u riječkoj upravi tvrde - mi smo učinkoviti. Porazan je i podatak da je 15 posto, odnosno tri i pol tisuće poslovnih prostora neiskorišteno kao i 2000 stanova, a bespravno ih se koristi još toliko. Iz Osijeka poručuju - plan za bolju učinkovitost imaju.

U pripremi je izrada Strategije upravljanja i raspolaganja imovinom Grada kao i izrada operativnih godišnjih planova s tim u svezi, kojima će se utvrditi kratkoročni ciljevi i smjernice upravljanja imovinom kao i provedbene mjere u svrhu provedbe strategije.

Od 576 lokalnih jedinica, samo 32 je revizija ocijenila učinkovitima. Među 19 uspješnih gradova su i Gospić i Zaprešić.

Među većim gradovima koji su od revizije dobili pozitivnu ocjenu je i Slavonski Brod. Gotovo svi stanovi i poslovni prostori u tom su gradu iskorišteni. Čak 112 milijardi kuna - tolika je ukupna vrijednost imovine lokalnih jedinica. Na njoj su zaradile oko 3 milijarde kuna, s boljim upravljanjem - i prihodi bi bili znatno - veći.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene