Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpsko narodno vijeće

'Niti 16 godina poslije u RH nema prostora za priznanje srpskih žrtava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće iznijelo je svoje viđenje Oluje i Bljeska, progonu hrvatskih Srba, njihovom povratku i kažnjavanju zločina.

Nakon Bljeska i Oluje s područja zapadne Slavonije, Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije izbjeglo je oko 250 000 pripadnima domicilnog srpskog naroda, stoji u izvješću Srpskog narodnog vijeća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Slika nije dostupna 16 godina nakon Oluje Uzelac: U RH se i dalje negiraju i prešućuju zločini nad Srbima

Dodaje se kako su mnogi od njih stradali, mnogima je uništena imovina, a ona koja to nije bila, u kratko vrijeme postala je naseljena pripadnicima hrvatskog naroda iz drugih dijelova Hrvatske.

U izvješću stoji da je trebalo proći nekoliko godina od strane tadašnje vlasti da omogući značajniji povratak Srba, no bez fizičke, prave ili socijalne sigurnosti. 'Mnogi povratnici su napadani, neki od njih ubijani. Njihova je imovina i dalje pljačkana, a sami si strepili od neselektivne krivice za ratne zločine', naglašava se.

Srpsko narodno vijeće u priopćenju naglašava da je trebalo proći deset godina da bi počeo značajniji povratak vlasništva i priznavanja izgubljenih stanarskih prava. Zbog takvih okolnosti i danas je u izbjegličkom statusu oko 60 000 Srba.

Upozorava se da je do dan danas većina zločina počinjena nad Srbima ostala nekažnjena, a ni nakon 16 godina u javnom sjećanju u RH nema prostora za ova stradanja. 'Ovom izjavom želimo podsjetiti na to i suprotstaviti se godinama prisutnoj politici u kojoj se stradanja Srba u 2. svjetskom ratu negiraju ili relativiziraju, a stradanja Srba u ovom ratu prešućuju', stoji u izjavi.

U završetku stoji kako se Srpsko narodno vijeće želi prisjetiti svih koji su stradali, svih koji su patili i kojima je učinjena nepravda, Srbima od Hrvata, Hrvatima od Srba. 'Tako smo radili jučer, tako radimo danas i tako ćemo činiti sutra', navodi se na kraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene