Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpsko narodno vijeće iznijelo je svoje viđenje Oluje i Bljeska, progonu hrvatskih Srba, njihovom povratku i kažnjavanju zločina.


Nakon Bljeska i Oluje s područja zapadne Slavonije, Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije izbjeglo je oko 250 000 pripadnima domicilnog srpskog naroda, stoji u izvješću Srpskog narodnog vijeća.

Vezani članci Istok SAD-a pod snijegom Ciklona bomba: Stotine prometnih nesreća zbog snježne oluje, zatvorene škole, otkazani letovi Vođe pobunjenih Srba u RH tijekom Domovinskog rata Sijali su strah i smrt: Gdje su danas vođe pobunjenih Srba i predsjednici srpske paradržave?

Dodaje se kako su mnogi od njih stradali, mnogima je uništena imovina, a ona koja to nije bila, u kratko vrijeme postala je naseljena pripadnicima hrvatskog naroda iz drugih dijelova Hrvatske.

U izvješću stoji da je trebalo proći nekoliko godina od strane tadašnje vlasti da omogući značajniji povratak Srba, no bez fizičke, prave ili socijalne sigurnosti. 'Mnogi povratnici su napadani, neki od njih ubijani. Njihova je imovina i dalje pljačkana, a sami si strepili od neselektivne krivice za ratne zločine', naglašava se.

Srpsko narodno vijeće u priopćenju naglašava da je trebalo proći deset godina da bi počeo značajniji povratak vlasništva i priznavanja izgubljenih stanarskih prava. Zbog takvih okolnosti i danas je u izbjegličkom statusu oko 60 000 Srba.

Upozorava se da je do dan danas većina zločina počinjena nad Srbima ostala nekažnjena, a ni nakon 16 godina u javnom sjećanju u RH nema prostora za ova stradanja. 'Ovom izjavom želimo podsjetiti na to i suprotstaviti se godinama prisutnoj politici u kojoj se stradanja Srba u 2. svjetskom ratu negiraju ili relativiziraju, a stradanja Srba u ovom ratu prešućuju', stoji u izjavi.

U završetku stoji kako se Srpsko narodno vijeće želi prisjetiti svih koji su stradali, svih koji su patili i kojima je učinjena nepravda, Srbima od Hrvata, Hrvatima od Srba. 'Tako smo radili jučer, tako radimo danas i tako ćemo činiti sutra', navodi se na kraju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju