Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NHS prosvjeduje zbog poskupljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su priopćenju oštro prosvjedovali protiv novih poskupljenja komunalija u Zagrebu koja su, uz poskupljenja hrane, glavni udar na građanski standard.

I ovoga puta se poskupljenja vode, odvoza smeća i ZET-a prelamaju preko leđa građana, bez da ih se pita, a o poskupljenjima nije raspravljalo ni gradsko Gospodarsko socijalno vijeće, upozorava NHS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problem umirovljenika Sindikati traže generalno pospremanje mirovinskog sustava Slika nije dostupna Val poskupljenja Namirnice poskupljuju od 20 do 75 posto

Kada se od gradskih poduzeća formirao "megaholding", idejni su nosioci projekta to obrazlagali pojeftinjenjem funkcioniranja Grada i jasnijim trošenjem sredstava iz gradskoga proračuna.

No, ne samo da još uvijek nemamo stvarne financijske pokazatelje rada Holdinga, osim što je Zagrepčanima život postao skuplji, nego se poslovanje Holdinga ne vidi ni pri gradskom proračunu za 2008. godinu, upozorava NHS.

Grad se zbog raznih megalomanskih projekata zadužio preko mjere i trebamo se bojati što će se događati kroz nekoliko godina kad na naplatu počnu dospijevati obroci obveznica i kredita od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Hoće li gradske vlasti zbog vraćanja starih dugova i novih zaduženja prihvatiti zahtjev EBRD-a da se cijena vode kroz sljedećih pet godina svake godine poveća za 20 posto kako bi sa sadašnjih 9,7 kuna po prostornom metru porasla na 24,7 kuna, pita NHS.

Dok se po zagrebačkom modelu stanogradnje građane usmjerava na povoljno stanovanje izvan Zagreba, u gradu niču poslovni neboderi i sve više shopping centara, čime gradska uprava potiče useljavanje elite a iseljavanje svih onih koji si ne mogu priuštiti život u Zagrebu.

Ne može se Zagreb voditi kroz politiku iseljavanja građana koji su svoju vlast birali da bi im predano služila, a ne vladala tako da su joj "veliki projekti" važniji od građana, ističe NHS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene