Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica USKOK-a

Nezasitan Čehok: Oštetio Grad Varaždin za više milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Varaždina, Ivana Čehoka.

Ivan Čehok (49) je prvookrivljeni te jedan od četvorice protiv kojih je USKOK podigao optužnicu. Tako su uz njega, za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti optuženi još i njegov zamjenik Zlatko Horvat te čelnik građevinske tvrtke Zagorje Tehnobeton, Miroslav Bunić, kao i bivši pročelnik varaždinskog upravnog odjela za prostorno uređenje Stanko Vitez te dva trgovačka društva.

Optužnicom se Čehoku stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Varaždina, od ožujka 2003. do 7. svibnja 2003., na traženje Bunića, prilikom prodaje gradskog zemljišta, na štetu Grada Varaždina, pogodovao trgovačkom društvu, u kojem je trećeokrivljeni Bunić direktor, na način da je nakon otvaranja podnesenih ponuda zatražio da se dostave nove ponude u kojima će cijena četvornog metra biti znatno niža od prvotne.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 2 Plaćali po 100 eura Optuženi medicinska sestra i posrednici: Na lažnim potvrdama o cijepljenju zaradili više od 26.000 eura

Čehoku, Horvatu i Buniću produljen istražni zatvor za još 2 mjeseca

Nakon što su dostavljene korigirane ponude Čehok je 7. svibnja 2003. u ime Grada Varaždina s navedenim društvom sklopio Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta čime je tom društvu pribavljena korist od 346.500 eura, a Grad Varaždin je oštećen za iznos od 390.775 eura.

Nadalje, Čehoku se kao gradonačelniku Varaždina i Horvatu, kao zamjeniku gradonačelnika, se stavlja na teret da su, od rujna 2005. do lipnja 2011. godine, sukladno dogovoru s Bunićem, direktorom okrivljenih trgovačkih društava, za novčanu nagradu od 1.000.000 kuna koju im se Bunić obvezao isplatiti, pogodovali navedenim društvima prilikom zamjene nekretnina, dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom, te podmirenja obveza okrivljenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa.

Navedenim postupanjem okrivljenim društvima je pribavljena nepripadna materijalna korist od 3.200.022,37 kuna, a za koji iznos je oštećen Grad Varaždin.

Sukladno dogovoru Bunić je, kao protuuslugu za pogodovanje, Čehoku i Horvatu, na njihovo traženje, platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove, za stan Čehoku 100.000 kuna, a za stan na ime sina drugookrivljenog 103.000 kuna.

Osim navedenog, Čehok i njegov zamjenik su od ožujka 2006. do lipnja 2011. godine, pogodovali jednom društvu u podmirenju obveza prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa.

Za navedeno pogodovanje društvo je, kao protuuslugu, na traženje Horvata platilo ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u iznosu od 281.936,03 kuna, a na traženje Čehoka plaćeni su radovi na njegovom objektu u iznosu od 43.838,03 kuna. Čehok je tražio i besplatno opremanje stana u njegovom vlasništvu, ali navedeno nije realizirano.

Optužnicom se Vitezu, najprije kao pomoćniku predstojnika u Službi za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove u Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji, a potom kao pročelniku Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Varaždina, stavlja na teret da je, od kolovoza 2005. do kraja 2010. godine, od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva, kao protuuslugu za žurno izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne.

Na opisani način Vitez i članovi njegove obitelji su od navedenog društva kupili tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 145.544,53 eura.

Čehoku se stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Varaždina, od početka rujna 2010. do 4. listopada 2010., bez provedenog javnog natječaja, odnosno objave oglasa za primanje osobe u službu, donio protuzakonite odluke o zapošljavanju dvije osobe u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu Grada Varaždina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene