Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Green Croatia'

New York: Hrvatska predstavljena kao kuturna destinacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklog je vikenda u New Yorku održan Turistički sajam The New York Timesa, tijekom kojeg je predstavljena i turistička ponuda Hrvatske u novoj sezoni, te promocija Dubrovnika i regije, a u subotu je priređena i tradicionalna proslava Sv. Vlaha.

Hrvatski turistički ured u New Yorku priredio je prezentaciju u prestižnom Harvard klubu na Manhattanu, s okosnicom na promidžbi Hrvatske kao kulturne destinacije, te predstavljanju kontinentalne Hrvatske, pod sloganom 'Green Croatia'. Predstavljanju Hrvatske nazočilo je više od 30 novinara iz vodećih američkih dnevnih listova i turističkih magazina, poput Travel World News, Art News Magazine, Wall Street Journala i drugih.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Američki novinari pokazali su veliki interes za regije Hrvatske koje do sada nisu bile u ponudi, ta za programe kulturnih događanja u Zadru, Ninu, Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i drugim gradovima. Također je iskazan veliki interes za kontinentalnu Hrvatsku, posebno za njezinu gastronomsku ponudu.

Hrvatski turistički ured priredio je i radionicu za 75 predstavnika turističkih agencija iz SAD-a, uz sudjelovanje 17 izlagača iz Hrvatske, predstavnika hotela te turističkih zajednica Zagreba, Dubrovnika i Koprivničko-križevačke županije. 'Imali smo izuzetan odaziv američkih turističkih agencija, što dokazuje da je interes za Hrvatsku i dalje velik, iako je 2009. godina recesije. Na radionici je sudjelovao i predsjednik saveza turističkih agencija SAD-a (USTOA), Bob Whitley', izjavila je direktorica Hrvatskog turističkog ureda Nena Komarica. 

Predstavnici ASTA-e, Saveza turističkih agenata SAD-a, također su sudjelovali na radionici, izrazivši zadovoljstvo s bogatom lepezom ponude hrvatske obale i otoka. Sa sjeverno-američkog tržišta u 2008. Hrvatsku je posjetilo preko 200 tisuća turista, od čega 85 posto iz SAD-a. HTZ Dubrovnika priredila je i posebno prezentaciju Dubrovnika i regije, uz nastup klape Subrenum. U organizaciji newyorškog Kluba Dubrovnik u subotu je svečano proslavljen blagdan Sv. Vlaha, zaštitnika grada, pri čemu se u Harvard klubu okupilo oko 200 uzvanika iz SAD-a te gostiju iz Hrvatske i BiH. 

Uz hrvatsku veleposlanicu u SAD-u Kolindu Grabar-Kitarović, te veleposlanika RH pri UN-u Nevena Juricu, proslavi Sv. Vlaha nazočili su i gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, saborski zastupnik Frano Matušić te Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Prigodnu dobrodošlicu i najbolje želje slavljenicima u posebnom je pismu izrazio i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, koji je u prosincu 2004. godine posjetio Dubrovnik. Tom mu je prigodom uručena preslika povelje kojom je 1783. godine Dubrovačka Republika priznala novonastale Sjedinjene Američke Države.

'New York je međunarodni megapolis u kojem se govori više od 200 jezika i u njemu žive pripadnici naroda iz svih dijelova svijeta, pa je u tom multikulturalizmu obogaćen i doprinosom Kluba Dubrovnik, uz kojeg se više od 67 godina okuplja hrvatska zajednica', istaknuo je, među ostalim, u poruci Bloomberg. Predsjednik Kluba Dubrovnik Šime Šimunović najavio je mogućnost da klub u New Yorku kupi kuću, gdje bi se okupljali njegovi članovi te promovirali grad i običaje.

Kardinal Vinko Puljić, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, u nedjelju je predvodio Svetu misu u Hrvatskoj crkvi Sv. Čirila i Metoda na Manhattanu, koja ove godine slavi 95 godina postojanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene