Najavljena grmljavina već je tijekom početka dana harala sjeverom Hrvatske uz granicu sa Slovenijom te se približavala Zagrebu. Kiša je u glavnom gradu ipak počela tek navečer, između 19 i 20 sati.


Iz satelitske karte na kojoj se može pratiti grmljavina vidljivo je da je oko podneva na području sjeverne Hrvatske počela grmljavina. Nevrijeme se približavalo Zagrebu i  spuštalo temperature zraka koje su nas grijale tijekom toplinskog vala.

Vezani članci Slika nije dostupna Kad nas navečer prođe hladna fronta, temperature će se osjetno sniziti Slika nije dostupna Promjena vremena već stigla: Središnju Istru pogodilo veliko nevrijeme

Grmljavina je utihnula u poslijepodnevnim satima, ali nastale su dvije nove fronte koje su se iz susjednih zemalja, Slovenije i Italije, prebacivale prema Hrvatskoj.

Čitatelj iz Istre ustupio nam je fotografiju na kojoj se dobro vidi nailazak velike mase olujnih oblaka na jugu Istre, koji su onamo pristigli s mora.

Portal Istramet je objavio kako je tijekom kasnog poslijepodneva i večeri Istru zahvatilo jače nevrijeme sa zapada. Vjetar je s jugozapadnog i južnog smjera naglo okrenuo na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Meteorološke postaje u Novigradu i Katunu Lindarskom zabilježile su udare do 83 km/h, a vrijedi izdvojiti i Poreč te Barban (80 km/h). U Novigradu je vjetar puhao brzinom od 76 km/h, dok je u Rovinju i Umagu bilo opasnog zapadnjaka s udarima do 62 km/h.

Pljusak je između 19 i 20 sati počeo i u Zagrebu te u Karlovcu.

Pljuskovi i grmljavina trebali bi potrajati do utorka poslijepodne. U noći i u prvom dijelu utorka kiša, pljuskovi i grmljavina, lokalno će biti izraženiji u unutrašnjosti i na sjevernom te dijelu srednjeg Jadrana.

Poslijepodne postupno smirivanje, ali će još uglavnom na istoku, jugu i u gorju mjestimice biti oborina.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu bura, a u Dalmaciji sjeverozapadni i zapadni. U unutrašnjosti osjetno svježije, osobito danju.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 17, na moru od 19 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 26, na Jadranu od 27 do 30 °C.

Podsjetimo, rashlađivanje je počelo još u nedjelju popodne na području Istre i Zagorja. U Zagorju je padala i tuča veličine oraha.