Najavljena grmljavina već je tijekom početka dana harala sjeverom Hrvatske uz granicu sa Slovenijom te se približavala Zagrebu. Kiša je u glavnom gradu ipak počela tek navečer, između 19 i 20 sati.


Iz satelitske karte na kojoj se može pratiti grmljavina vidljivo je da je oko podneva na području sjeverne Hrvatske počela grmljavina. Nevrijeme se približavalo Zagrebu i  spuštalo temperature zraka koje su nas grijale tijekom toplinskog vala.

Vezani članci Slika nije dostupna Vatrogasci na brojnim intervencijama: Snažno nevrijeme pogodilo Istru, Zagreb i Zagorje Slika nije dostupna Kad nas navečer prođe hladna fronta, temperature će se osjetno sniziti

Grmljavina je utihnula u poslijepodnevnim satima, ali nastale su dvije nove fronte koje su se iz susjednih zemalja, Slovenije i Italije, prebacivale prema Hrvatskoj.

Čitatelj iz Istre ustupio nam je fotografiju na kojoj se dobro vidi nailazak velike mase olujnih oblaka na jugu Istre, koji su onamo pristigli s mora.

Portal Istramet je objavio kako je tijekom kasnog poslijepodneva i večeri Istru zahvatilo jače nevrijeme sa zapada. Vjetar je s jugozapadnog i južnog smjera naglo okrenuo na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Meteorološke postaje u Novigradu i Katunu Lindarskom zabilježile su udare do 83 km/h, a vrijedi izdvojiti i Poreč te Barban (80 km/h). U Novigradu je vjetar puhao brzinom od 76 km/h, dok je u Rovinju i Umagu bilo opasnog zapadnjaka s udarima do 62 km/h.

Pljusak je između 19 i 20 sati počeo i u Zagrebu te u Karlovcu.

Pljuskovi i grmljavina trebali bi potrajati do utorka poslijepodne. U noći i u prvom dijelu utorka kiša, pljuskovi i grmljavina, lokalno će biti izraženiji u unutrašnjosti i na sjevernom te dijelu srednjeg Jadrana.

Poslijepodne postupno smirivanje, ali će još uglavnom na istoku, jugu i u gorju mjestimice biti oborina.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu bura, a u Dalmaciji sjeverozapadni i zapadni. U unutrašnjosti osjetno svježije, osobito danju.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 17, na moru od 19 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 26, na Jadranu od 27 do 30 °C.

Podsjetimo, rashlađivanje je počelo još u nedjelju popodne na području Istre i Zagorja. U Zagorju je padala i tuča veličine oraha.