Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘Mala zemlja za velika golf igrališta!’

Nevladine udruge traže ukidanje Zakona o igralištima za golf

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Zelene akcije, GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske su ispred zgrade Hrvatskoga sabora izveli prosvjedni performans i održali konferenciju za novinare radi povlačenja izmjena Zakona o igralištima za golf iz saborske procedure i pokretanja postupka da se on stavi izvan snage, tj. da se ukine.

Aktivisti su pred Hrvatski sabor došli s natpisom na kojemu je prikazana karta Hrvatske s brojem 89, koliko je planiranih igrališta za golf. U performansu su ‘turistima’ predstavili ‘novi turistički slogan’ Hrvatske za sezonu 2010. - ‘Mala zemlja za velika golf igrališta!’ te su im podijelili ‘unikatni hrvatski suvenir - Zakon o golf igralištima’.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izjavio je kako je planirana prosječna veličina igrališta za golf u Hrvatskoj više nego dvostruko veća nego u zemljama oko nas, i to zato da bi se na njima mogle graditi i prodavati vile. Istaknuo je da su izveli takav ‘ironičan performans zato što već postajemo poznati u svijetu kao jedina zemlja koja ima Zakon o igralištima za golf’.

Jagoda Munić iz Zelene akcije istaknula je da saborski Odbor za turizam, koji je matični, ima suprotno stajalište od Ministarstva turizma te smatra su stajališta udruga točna i da zakon ne pridonosi ni razvoju turizma ni golfa kao dijela turističke ponude i sporta.

Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar rekla je da jučer u Saboru nije bilo rasprave o tom zakonu pa se čini ‘da su se predomislili što se tiče hitnosti njegova donošenja’. Podsjetila je da su pri izradi izmjena zakona ponovno izbjegnute konzultacije s organizacijama civilnog društva. Zakon o igralištima za golf u 13 članaka ima više rupa nego jedno prosječno igralište za golf, rekao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović, dodajući da ga zato treba izmijeniti. Istaknuo je kako nisu sagledane sve štetne posljedice koji taj zakon može imati kad je riječ o korupciji i pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene