Svijeća (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Svijeća (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Gospođu Mariju Matthias (95) iz Semeljaca pokraj Đakova netko je proglasio mrtvom dok je ona živa ležala u bolničkoj sobi u osječkom KBC-u.


Gospođa Marija Matthias, 95-godišnjakinja iz Semeljaca, sela nedaleko Đakova, može se "pohvaliti" činjenicom da je imala priliku vidjeti svoju osmrtnicu nakon što je, iako živa, proglašena mrtvom.

Vezani članci Milanović na Mirogoju zapalio svijeću povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom Milanović o zabrani rada nedjeljom: "To je predizborna finta, ništa se neće promijeniti. Ljudi rade do iznemoglosti" Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Đakovo dobiva novi Centar za socijalnu skrb, vrijedit će 15 milijuna kuna

A priča ide ovako. Gospođa Marija bila je smještena u jednom privatnom domu za starije, a u četvrtak je, jer joj je bilo loše, prevezena u osječki KBC. S njom je bio unuk Josip kojeg su u bolnici poslali kući uz napomenu da će baku smjestiti na neki od odjela. Isti je dan, u poslijepodnevnim satima, stigao poziv iz doma da je baka preminula.

Josipova supruga Mihaela ispričala je za Glas Slavonije da je vlasnik doma obaviješten da je gospođa Marija preminula, a nakon toga obitelj je počela pripremati pogreb.

"Sve je priređeno, od doma za karmine, hrane, pogrebne firme za prijevoz pokojnika, čak je iskopano i pola rake. Međutim, kad je moj suprug u petak otišao s osobnom iskaznicom u KBC kako bi sredio papire, nazvao me je i rekao kako je baka živa", priča nevjerojatnu priču Mihaela.

Obitelj je između ostalog po svom i susjednim selila polijepila obavijesti o smrti gospođe Marije koju su onda u subotu žurno skidali.Obzirom da neki članovi obitelji žive u inozemstvu, krenuli su na put, a onda na pola puta prema Hrvatskoj saznali da je baka Marija ipak živa.

"Možete misliti kako je bilo mom suprugu kada su mu u bolnici rekli da je baka živa. Nije mogao vjerovati pa su mu otvorili vrata sobe, gdje je baka ležala na krevetu", kaže Mihaela.

Osječki KBC: Mi nismo pogriješili

A Ravnateljstvo osječkog KBC-a tvrdi da kod njih nije došlo do pogreške.

"Pacijentica M. M. (1923.) zaprimljena je u Klinički bolnički centar Osijek na Objedinjeni hitni bolnički prijam 25. siječnja 2018. u 9.17 sati u pratnji vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Pacijentici je pružena potrebna liječnička pomoć te je nakon toga hospitalizirana na Klinici za unutarnje bolesti. Ravnateljstvo KBC-a Osijek nema saznanja da je bilo tko od naših djelatnika izvijestio Dom za stare i nemoćne Kanisek da je njihova štićenica preminula. Uvidom u evidenciju ispisa odlaznih poziva za dan 25. siječnja 2018. iz KBC-a Osijek, vidljivo je kako nije upućen poziv prema broju vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Samim time ne možemo utvrditi istinitost navoda obitelji.

Kao kontakt-osoba u našem sustavu naveden je unuk pacijentice te, prema protokolu KBC-a Osijek u slučaju smrti, nadležni liječnik obavještava isključivo osobu koja je navedena kao kontakt-osoba. Iskreno nam je žao zbog nastale situacije te se nadamo da će se utvrditi okolnosti koje su dovele do ovog slučaja", poručili su u priopćenju.