Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubav se ne kupuje ili?

Nevjerojatan iznos koji se potroši za Velentinovo: Zaljubljeni će zbog inflacije morati izdvojiti još više

Aktualno Galerija Valentinovo i inflacija - 5 Valentinovo i inflacija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Valentinovo i inflacija - 4 Valentinovo i inflacija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Valentinovo i inflacija - 3 Valentinovo i inflacija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Valentinovo i inflacija - 2 Valentinovo i inflacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Valentinovo i inflacija - 1 Galerija 1/7 >>
Bliži se Valentinovo, za zaljubljene praznik ljubavi, za trgovce još jedan praznik potrošnje. Pa iako se ljubav ne kupuje, na cvijeće, bombonijere, večere i putovanja potrošit će se deseci miljuna eura.

Valentinovo je pred vratima. Cvjećari su u niskom startu jer mnoge će praznik ljubavi iznenaditi.

"Kako smo mi Hrvati svi jednaki to uvijek ide u zadnji čas tako da se očekuje sama srijeda odnosno na sami dan pojačanja potražnja", kaže za Dnevnik Nove TV cvjećar Jurica Samardžić.

Cijena crvene ruže 4 eura, ružičaste euro manje, pa koja je razlika?

"Na taj dan se traži crvena ruža zato je ona zanimljiva svima. Pošto se u cijelom svijetu traži, cijeli svijet slavi Valentinovo onda je i dobavljač nama poskupio", pojašnjava Samardžić.

Oko 80 posto svog cvijeća u Hrvatskoj se uvozi. Ruže koje stižu iz Ekvadora nakon 24 sata u vodi pretvaraju se u ljepotice.

"Digla se cijena u nekim segmentima i za 20 - 30 posto", rekla je Josipa Čuvalo iz sekcije cjećara Hrvatske obrtničke komore.

Radi cijene ili trenda, sve više kupuju se tulipani.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 4 Obratio se medijima Plenković o vojnom roku: "Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja"

"Primjećujemo da mladi se sve više okreću kombinacijama nekih drugih boja, ne robuju klasici nekako već drago nam je vidjeti kad se netko usudi odstupiti od pravila", kaže Čuvalo.

Kad smo kod klasike - najpozija je ona o Romeu i Juliji. U Hrvatskoj prema popisu stanovništva živi 1401 Julija i 574 Romea. Prekostura će ih, bar na jedan dan, biti na stotine tisuća...

Za razliku od ruža čija se cijena nije mjenjala, za Valentinovo tradicionalno se daruje i čokolada njena je cijena u godinu dana značajnije varirala.

Prema aplikaciji ministarstva gospodarstva domaće čokolade uglavnom su zadržale cijenu, strane su porasle i do 20 posto. Inflacija je pogodila i druge tradicionalne poklone - vino je skuplje 7 posto, ulaznice za kino i kazalište 11, a usluge restorana i hotela 16 posto.

Pročitajte i ovo Tomislav Opačak Brat saborske zastupnice Slavonski tajkun pobjegao u BiH da izbjegne zatvor: Ima niz optužnica

Unatoč poskupljenjima mnogi će si priuštiti romantični bijeg u dvoje.

"Valentinovo je dobar motiv i mi uvijek bilježimo za vrijeme Valentinova povećani interes ljudi za putovanjima", otkrio je Boris Žgomba iz udruženja putničkih agencija.

Samo lani Hrvati su na Valentinovo potrošili 92,6 milijuna eura. Ipak, ispred novca uvijek bi trebala bi biti - ljubav.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene