Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neven Mimica

'Dobio sam jedan od tri resora koje sam priželjkivao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski povjerenik Neven Mimica, koji je u novoj Komisiji nominiran za povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj, izjavio je u srijedu da je riječ o vrlo važnom resoru i o jednom od tri koje je priželjkivao.

"Posebna mi je čast što sam nominiran za povjernika za međunardnu suradnju i razvoj. To je vrlo važna djelatnost EU-a, jer sama Unija i njezine članice predstavljaju najvećeg donatora međunarodne pomoći u svijetu", rekao je hrvatskim medijima Neven Mimica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dugovanje članarine Bernardić se žestoko obrušio na Jandrokovića, prozvao ga da "odrađuje prljavi posao" za Plenkovića Slika nije dostupna Član Europske komisije SDP-ov Neven Mimica kasni s plaćanjem članarine? Navodno duguje više od 12.000 kuna

Doda je da je samo prošle godine u te svrhe izdvojeno 10 milijardi eura te da Opća uprava za međunarodnu suradnju i razvoj ima preko četiri tisuće zaposlenih, uglavnom u delegacijama EU-a u svijetu.

U javnosti se proteklih dana nagađalo da bi Mimica mogao dobiti resor regionalne politike ili ribarstva, koji se čine atraktivnijim od ovoga resora. Zamoljen za komentar, Mimica je rekao da želi podsjetiti kako je pred saborskim odborom za europske poslove prije mjesec i pol dana naveo tri resora, koja bi on osobno i hrvatska vlada željeli, a jedan od njih je upravo međunarodna razvojna suradnja, a druga dva su promet i pomorstvo i ribarstvo.

"Prema tome, od početka sam držao da je ovaj resor važan. Držim da se radi o iznimno važnom resoru, važnom po sredstvima koja se izdvajaju za međunarodnu pomoć i za ulogu koju ta međunarodnu suradnja ima. Ako pitate dosadašnjeg povjerenika za ovo područje (Andris Piebalgs), on će vam reći da je to najbolji posao u Europskoj komisiji", kaže Mimica.

Dodao je da ovu nominaciju smatra "dobrim balansom između svojih osobnih kompetencija i doprinosa koje Hrvatska može dati za jačanje zajedničke europske razvojne politike".

Nova će Komisija imati bitno drukčiju strukturu od dosadašnjeg saziva. Imat će sedam potpredsjednika, koji će voditi projektne timove i koji će voditi i koordinirati rad povjerenika, a sastav tih timova ovisit će o potrebama tih projekata. Juncker je rekao da potpredsjednici neće biti "superpovjerenici", niti će ostali povjerenici biti manje vrijedni članovi Komisije.

Mimica će u svom poslu najviše surađivati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Mimica je rekao da nova struktura Komisije ne stvara povjerenike prvoga i drugog reda.

"Po onome što sam razgovarao s predsjednikom Junckerom i onome što je on i danas rekao, mislim da to nije način na koji on želi organizirati rad Komisije, iako se možda u pojedinim krugovim stvara takva slika. Osim toga, to bi bilo u neskladu i u suprotnosti s temeljnim ugovorima EU-a", rekao je hrvatski povjerenik, kojega sada čeka priprema za saslušanje pred nadležnim odborom Europskog parlamenta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene