Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je to moguće?

Državna zemlja preko noći je postala privatna: "Volio bih samo da se utvrdi s kim je sklopio ugovor, kome je platio?"

Aktualno Galerija Milena Sovilj Plećaš Milena Sovilj Plećaš Foto: Dnevnik Nove TV Milan Savatović Milan Savatović Foto: Dnevnik Nove TV Miloš Đekić Miloš Đekić Foto: Dnevnik Nove TV Zemljište - 1 Zemljište - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zemljište - 2 Galerija 1/5 >>
Pobuna dijela mještana u Gračacu! Tvrde kako su im se preko noći pojedinci su se upisali na državnu zemlju - istu onu zemlju koju su oni godinama obrađivali. Kako se to dogodilo, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

"Meni je sad sporno i nije mi jasno kako je ova zemlja Republike Hrvatske prešla u privatno vlasništvo 1/1, bez javnog natječaja, poziva", rekla je Milena.

Ona je samohrana majka četvero djece. Vlasnica je OPG-a od 2009. godine. I bavi se stočarstvom.

Da je natječaja bilo, kaže, javila bi se na njega prva jer o tome joj ovisi egzistencija.

"Mislim da bih ja prvenstvo imala, tu mi je adresa, tu živim, kućni broj, sve, držim toliko uvjetnih grla i blaga, s tim da sam upisana u ARKOD, upisani su dijelovi čestica koje su sad prešle u privatno vlasnistvo", objasnila je Milena Sovilj Plećaš, vlasnica OPG-a Bruvno.

Riječ je o više od 500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, koje više nije državno, već privatno.

"To je zemlja kao što se vidi, koju sam ja balirao i krčio, i kosio i to radim već godinama", rekao je stočar Milan Savatović iz Rudopolja Bruvanjskog.

Tvrdi da se radi o državnoj zemlji unutar koje su stočari zakupili i dijelove zemlje u vlasništvu Hrvatskih šuma. Sve je sada na imenima, kako kažu, “velikih igrača”.

"Volio bih samo da se utvrdi s kim je sklopio ugovor, kome je platio, je li porez plaćen na to, što i kako?", traži odgovore Mian.

Pročitajte i ovo Poplave u Obrovcu i Gračacu - 3 veliki gubici Župan proglasio prirodnu nepogodu za Obrovac i Općinu Gračac, čekaju se procjene štete

Isto se pitaju i drugi

"Odrađeno je sve preko noći u tajnosti, zanima me na osnovu čega. Zanima me što se tu događa jer očigledno je da je neka mutljaga u pitanju", smatra Miloš Đekić.

Dok čekaju odgovore, pitaju se što to država čini kako bi mlade obitelji ostale na selu?

"Doveo sam u ovu pustoš dijete sa dvije godine, borim se, radim, i što se više borimo, više nam otimaju", tvrdi Miloš.

Iznenađeni su i šokirani i u Općini. Tvrde da su im ruke svezane, ali da o svemu neće šutjeti.

"Mislim da je ovdje posrijedi neki kriminal, jer nije mi jasno da netko može imati 50, 100, 150 hektara, to je nemoguće. Bili amo ažurni ovih dana, pritužbe mještana stižu, da je netko upisao toliku količinu zemlje u svoje vlasništvo", rekao je Nebojša Rađenović, zamjenik načelnika općine Gračac.

Pisat će, kažu, žalbe, prijaviti sve DORH-u i USKOK-u. A kako je došlo do ove pomutnje novinarka Sanja Jurišić pitala je i Ministarstvo poljoprivrede, ali i Hrvatske šume.

Pročitajte i ovo Objavljeni detalji USKOK-ove akcije Akcija Uskoka Otkriveni detalji velike akcije u Zagrebu, Splitu i Bjelovaru: Evo kako je djelovalo zločinačko udruženje

"Konkretno, pitali smo za najveću česticu, od 141 hektara, na kojoj je od rujna prošle godine upisan pojedinac. Iz Hrvatskih šuma odgovaraju nam kako natječaj za prodaju zemlje nisu raspisivali, ali i da se u zemljišnim knjigama pojavio novi vlasnik.

Očitovanje su, kažu, zatražili od zemljišno-knjižnog odjela u Gračacu. Odgovor jos čekaju", prenijela je novinarka Jurišić.

Odgovore još čekaju i mještani.

"Ovo je samo početak onoga što bi trebalo biti na kraju. Početak kraja. Da kad se prijave ljudi, da dođe do toga da nema više zemlje.

Zemlje uma za sve, samo se treba pravedno i po Zakonu raspodijeliti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene