Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Pluća zemlje se razaraju, stanje je alarmantno: Brazilski predsjednik u borbi protiv organiziranog kriminala

Lula da Silva
Lula da Silva Foto: Afp
Amazona je izložena sustavnom razaranju zbog ilegalne sječe i rudnika zlata, a kroz nju prolaze i putevi kojima se krijumčare droga i tropske životinje.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvao je svoju vladu da ubrza akcije u Amazoni u borbi protiv organiziranog kriminala koji je pridonio uništenju najveće svjetske tropske kišne šume.

Lula je prigovorio da je trebala godina dana za pokretanje sigurnosnog plana za Amazonu i dodao da se još mnogo toga mora učiniti da bi se uspostavio međunarodni policijski centar u Manausu.

"Moramo ubrzati proces, jer moj mandat traje samo četiri godine. Ne budemo li proveli taj plan, doći će netko drugi i neće učiniti ništa", rekao je na događaju na kojemu je potpisan ugovor o financiranju sigurnosnog plana s 58,6 milijuna dolara.

Sredstva dolaze iz 1,3 milijarde dolara vrijednog Fonda za Amazonu koji je uspostavila Norveška radi potpore održivosti i zaustavljanja ilegalne sječe u Amazoni.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 1 Klizište na Pantovčaku Sanacija odrona je u tijeku, no koliko će sve koštati? "Sigurno neće biti jeftino jer riječ je o površini od 60.000 kvadrata"

Pročitajte i ovo Vladajući političari - 1 Uhodavanje u tijeku Prošlo je mjesec dana nove vlasti: Koju dvojicu ministara viđamo samo na sjednicama Vlade i što rade?

Fond kojim upravlja Brazilska nacionalna banka za razvoj (BNDES) podupiru donacije iz Njemačke, Britanije, Danske, Europske unije i SAD-a. Sigurnosni plan za Amazonu prvi je projekt koji sponzorira Fond čiji je cilj borba protiv kriminala koji uzrokuje ekološku štetu u toj regiji.

Osam zemalja amazonskog bazena pridružit će se Centru za međunarodnu policijsku suradnju, koji planira prikupljati informacije i koordinirati provedbu zakona uz uporabu helikoptera, riječnih patrolnih brodova i 34 baze koje će se uspostaviti diljem Amazone.

Centar je prema prvim planovima trebao početi raditi u prvoj polovici ove godine.

Kišna šuma izložena je sustavnom razaranju zbog ilegalne sječe i rudnika zlata, a kroz nju prolaze i putevi kojima se krijumčare droga i tropske životinje.

Pročitajte i ovo Baka Marija - 4 Dugogodišnja Marijina želja VIDEO S visine od 4000 metara 78-godišnja Zagrepčanka jurila brzinom od 180 kilometara na sat: "Osjećam se božanstveno"

Brazil je uspio usporiti deforestaciju Amazone otkako je Lula postao predsjednik prošle godine te je pokušao ponovno uspostaviti svoju vodeću ulogu u svjetskoj borbi protiv klimatskih promjena. Tijekom prve godine njegova mandata deforestacija brazilske Amazone smanjena je za 50 posto i pala na najnižu razinu u pet godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene