Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija

Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane"

Aktualno Galerija Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Politika u Zadru; ilustracija - 2 Politika u Zadru; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Politika u Zadru; ilustracija - 3 Politika u Zadru; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Politika u Zadru; ilustracija - 4 Politika u Zadru; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Politika u Zadru; ilustracija - 1 Galerija 1/8 >>
Policija je imala posla u Zadru. Tamo je napadnut automobil zadarskog gradonačelnika. I nije jedini. Napadnuti su i još neki lokalni političari.

Nakon što je maskirani čovjek fekalijama polio prvog čovjeka zadarskog SDP-a, nižu se incidenti.

U noći s utorka na srijedu oštećeni su automobili predsjednika županijskog HSP-a, ali i zadarskog gradonačelnika.

"Policija je jučer nakon zaprimljene dojave o oštećenju dvaju vozila na Stanovima započela s provođenjem izvida", kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Jurišić.

Dok policija traži počinitelje za najsvježije incidente, maskirani napadač dobio je zabranu približavanja na 50 metara.

A situacija u Zadru vrije već neko vrijeme.

Sve je krenulo od zida na zadarskom Bulevaru. Iako je mural u režiji navijačke skupine Tornado ovdje od 2017., oko njega se, slučajno ili ne, baš u superizbornoj godini - lome politička koplja.

"Sve ono što je nezakonito, ja ću i dalje inzistirati da se takve stvari maknu iz javnog prostora, ne može nam šaka vandala upravljat gradom, ne može nam glavni komunalni redar biti Skejo", poručuje Danijel Radeta, predsjednik GO SDP-a Zadar.

Pročitajte i ovo Domagoj Škobić Problemi i rješenja Voćke su u cvatu, a voćari u strahu: ''Morat će doći do znatnih promjena''

Upire prstom Radeta u institucije, proziva gradonačelnika i HDZ.
Za njih je pak ovo ilustracija hrvatskog vojnika iz Domovinskog rata, i mural kao takav – nije im tema.

"To je u biti po meni izmišljena tema, i tema zbog koje se vraćamo 80 godina unazad, na ustaše i partizane i da li je crveno ili bijelo polje, i onda bi tako mogli u svakom gradu jer uvijek je tema ista", smatra gradonačelnik Branko Dukić.

Dok ga jedni žele ukloniti, a drugi ne žele govoriti o njemu, treći ponosno staju ispred njega. I na društvenim mrežama svakodnevno dijele mnoštvo fotografija istog murala.

"Promoviram ono što ja smatram da je ideološki ispravno, i zapravo ovo postaje simbol otpora prema u cijeloj Dalmaciji prema nasilju, nazvao bih ih komunističkim grupacijama", kaže Mate Lukić, predsjednik županijskog HSP-a.

Političari, svi redom, kažu, osuđuju nasilje u bilo kojem obliku. A HDZ-ovci dodaju da je glavna tema u gradu trebao biti proračun. Koji Zadar nema. Jer SDP kao uvjet za dizanje ruku, traži da se mural ukloni.

"Mislim da moramo smiriti strasti, koje su se ovaj, koje su se u zadnje vrijeme raspirivale prilično, i generalno smanjiti taj jedan oblik sukoba i sučeljavanja, koji je trenutno na sceni jer to ne ide u koristi nikome", rekao je Šime Erlić, predsjednik GO HDZ-a u Zadru.

A strasti nije smirilo čak ni srce nepoznatog autora. Jer za političku ljubav, kad je riječ o ideologiji, čini se, ovdje nema mjesta.

Iz Zadra se uživo javila reporterka Dnevnika Nove TV koja je u goste pozvala sociologa Krešimira Krolu.

Zašto eskalira nasilje u Zadru, zanimalo je Jurišić.

Pročitajte i ovo Goran Keškić - 1 In memoriam U 40. godini života napustio nas je voljeni kolega Goran Keškić

"Jedna od ključnih stvari koje su se ovdje dogodile je sam način na koji se pristupilo toj temi. Mišljenja sam da, ako je cilj bio da treba senzibilizirati javnost oko toga kako se tumači, na koji način se gleda ono što je istaknuto kao problem u zajednici, trebalo je to malo drugačije postaviti, odnosno, sa malo manje tog emocionalnog ulaska. Malo više sa pozivom na jednu razumniju i argumentiranu raspravu", kaže sociolog.

Tko bi trebao gasiti požar u Zadru, pitala je reporterka. 

"U ovom trenu požar bi trebale gasiti sve uključene strane", kaže Krolo i dodaje kako niti jedna od uključenih strana "nisu pokazale dozu suzdržanosti ili da prebace priču na nešto smireniju komunikaciju".

Sociolog je naglasio kako se sve događa u predizborno vrijeme.

Jesu li političari, po vama, svjesni svoje političke i društvene odgovornosti, pitala je Jurišić gosta.

"Rekao bih da nisu, ali to nije ništa novo. Ključno za razumjeti u ovakvim situacijama je da sve uključene strane komuniciraju prema svom biračkom tijelu ono što smatraju da žele čuti od njih", rekao je sociolog te dodao kako smo dobili naelektriziranu političku raspravu, a građani su zbunjeni i odvraćeni od teme.

Pročitajte i ovo Matea Drmić - 1 Krivac je tihi ubojica Trogodišnje dijete u Osijeku hospitalizirano zbog trovanja: Doznajemo u kakvu je stanju

Pitanje je i skupljaju li se olako poeni na temi ustaše-partizani koju izgleda nikada nećemo zatvoriti.

"Mene sve podsjeća na film Beskrajni dan", komentirao je Krolo i dodao kako je dojam da se s ovim temama stvari ne miču s mrtve točke. Poručio je kako bi trebala postojati otvorena javna polemika kako bi se dilema razriješila.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene