Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blizu granice s Hrvatskom

Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju

Aktualno Galerija Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 4 Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 4 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 5 Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 5 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 2 Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 1 Galerija 1/5 >>
Novinar Domagoj Mikić ispitao je koliko je zahtjevna bila akcija spašavanja speleologa koji se ozlijedio u Sloveniji.

Ozlijeđeni speleolog koji je pao u špilji te zadobio tjelesne ozljede prebačen je u Ljubljanu i njegovo stanje je stabilno. Zadobio je prijelome više rebara.

Akcija njegova spašvanja bila je izuzetno zahtjevna. Slovenska civilna zaštita i jamarska služba morali su svu opremu prenijeti na gotovo 1500 metara nadmorske visine. Cijelom  akcijom rukovodio je gost Dnevnika Nove TV, voditelj Speleospasilačke službe Walter Zakrajšek.

Na pitanje novinara Domagoja Mikića o tome zašto je akcija trajala 18 sati Zakrajšek je rekao da se radi o špilji koja ima ulaznu vertikalu dubine 45-50 metara koja je opasna zbog pada kamenja i drva, a mjestimice i leda. U sredini joj se nalaze uski dijelovi kroz koje su se speleolozi teže probijali dok su istraživali špilju.

"Ovo je bila ekipa iskusnih biospeleologa i radi se o stvarno nesretnome slučaju. Čovjek se poskliznuo i ozlijedio. Kolege su ga sklonile na sigurno mjesto i pružili mu prvu pomoć, a jedan od njih izašao je van i nazvao hitnu službu"

Pročitajte i ovo Nove plaće; ilustracija - 4 nisu svi zadovoljni Kolike će plaće imati medicinske sestre, učitelji, policajci? "Inflacija pojede povećanje prije nego što sjedne plaća"

Pročitajte i ovo Vojska - 3 Vrh oružanih snaga Postrojba u koju ulaze samo najbolji: "Drilamo ih do točke pucanja, završetak obuke nose kroz cijeli život"

Tijekom akcije razmišljalo se i o miniranju špilje. Zakrajšek je objasnio da je to zato što je postojala mogućnost da će se trebati koristiti spasilačka nosila koja ne bi bilo moguće provući kroz uske dijelove.

"Trebali bismo raširiti špilju da bismo ga nosilima mogli sigurno izvući van, ali stanje mu se dovoljno poboljšalo pa za time nije bilo potrebe", objasnio je.

Prokomentirao je učestalije nesreće u jamama te ponovio da se u ovome slučaju nije radilo o pogrešci, već o nesreći.

"Radi se o opasnome mjestu. Speleolog se krivo zahvatio i pao. U jami ima i vode koja sama po sebi troši kamenje", obrazložio je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene