Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno istražuje

ŠTO SE DOGODILO S ANOM? ''Noć je bila užasna i samo smo zamišljali što je s njom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ani Lišnić (62) iz Vrpolja 6. ožujka ove godine gubi se svaki trag. Obitelj, Gorska služba spašavanja, policija pa i sami mještani do danas za njom bezuspješno tragaju. Upravo je jučer bila u tijeku i druga velika potraga, opet bezuspješna. Obitelj sumnja kako je riječ o zločinu koji se prikriva.

Postoji svjedokinja koja tvrdi kako je na dan Anina nestanka čula škripu kočnica, zapomaganje, a potom vidjela panično komešanje i dva auta kako odlaze. Sve to u isto vrijeme kada se baki Ani gubi svaki trag. Slučajnost ili ne, da se u mjestu s oko 50 stanovnika istog popodneva dogodi nestanak starije žene i nešto što izgleda kao nalet automobila na pješaka?

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj u Kanadi Policija riješila 48 godina star slučaj tajanstvene ''Gospođe iz rijeke'': Objavljeni jezivi detalji Slika nije dostupna Provjereno istražuje JE LI MOGUĆE DA JE UBIJENA? Nestala prije devet mjeseci, obitelj sumnja u zataškavanje slučaja

''Ja sam samo vidjela Anu kako stoji, ništa nije progovorila, stajala je kraj stola, a ja sam otišla u svoju sobu se presvući, a ona je uobičajeno otišla u šetnju“, kaže Mirta Lišnić, sestra nestale Ane.

I tada je posljednji puta vidjela svoju sestru. Nestala je u nedjelju 6.ožujka. Ima 62 godine, lakšu mentalnu retardaciju i početne simptome demencije.

Pokrenuta opsežna potraga

Za Anom Lišnić iz Vrpolja, sela s tek nekoliko desetaka stanovnika, ubrzo je pokrenuta opsežna potraga, a težak i nepristupačan teren pretraživao se ukupno 15 puta. Od Gorske službe spašavanja, policije, vatrogasaca, do lokalnog lovačkog društva i samih mještana. No kao da je u zemlju propala. Misterij do danas nije riješen.

Devet mjeseci nakon Aninog nestanka, policijska istraga nije se pomaknula s mrtve točke. Franka Vidović iz susjednog sela, odlučila je zato po prvi put javno progovoriti o onome čemu je svjedočila tog popodneva.

''Vidjela sam gdje osoba ide sa Strizirepa ka Tijarici, padne mi na pamet gdje će ona kad je tako hladno i sprema se veliko nevrijeme. Nakon nekih minutu-dvije naiđe bijeli kombi koji je smanjio brzinu i prošao pored osobe koja se šetala. Nakon toga osoba već zamiče prema pošumljenijem dijelu, nailazi crni auto sličan Golfu. Ja skupljam robu, ne obraćam toliko pažnju i odjedanput se čuje škripa, vrisak onako kao ''eeej'', jauci. Tako nešto. Zastala sam i gledam šta se desilo. Vidim jednu osobu ispod ceste gdje izlazi, gledam dalje, ništa posebno, a nakon možda pola minute-minute, čuje se zapomaganje, ''aaaaaaaa'', kao da su nekome začepili usta ili ne znam, dvije osobe su ušle u crni auto, čuje se lupa dvojih vrata, dolaze do kombija dolje i opet se čuje nekakvo zapomaganje“, kaže svjedokinja Franka Vidović.

Ne zna što je zapravo vidjela

Oba automobila potom su odjurila, a i sama kaže, nije znala što je zapravo vidjela.

''Tada sam razmišljala u sebi šta se desilo, možda je neka svađa, obiteljska stvar i tako da sam prešutjela čak i mužu, ne tiče me se, ne znam šta se desilo“, kaže Franka.

U tom trenutku Franka uopće ne zna da je Ana Lišnić odlutala, što će doznati tek za dva dana.

A istovremeno s onime što se događalo na ovoj cesti, u obiteljskoj kući nestale Ane počela se uvlačiti nervoza i strah. Taj dan bio je poput svakog drugog. Ana je krenula u popodnevnu šetnju, koja joj je bila svojevrsna terapija. I te je nedjelje krenula istom rutom - u smjeru nekoliko kilometara udaljenog sela Strizirep. Sporim hodom izašla je iz svog mjesta. Uvijek bi se vraćala u isto vrijeme, no ne i te nedjelje.

''Kad se počelo smračivati, vidjela sam da nešto nije u redu, da nje nema, onda sam uzela auto i išla po selu od kraja do kraja i pitala sam ljude gdje bi ona uobičajeno mogla doći i kad sam vidjela da je nema, došla sam kod brata i rekla moramo ići, sad je već došla noć“, kaže Mirta Lišnić.

Ani nije bilo traga

Sestra Mirta i brat Ivan zajedno su još nekoliko sati pretraživali selo, ali Ani nije bilo traga. Pozvali su policiju, koja je i nakon toga nastavila potragu.

''Noć je bila užasna, bila je i tuča i sve i mi smo samo zamišljali što je s njom'', kaže Mirta. Paralelno s policijskom potragom, obitelj je vodila i svoju. Obišli su svaki pedalj rute kojom se Ana kretala.

''Mi znamo točno do koje je točke došla. Ona je bila kratko viđena od ove žene koja živi u ovoj kamenoj kući, kratko su komunicirale, rekla je da ide na groblje jer tamo je iza kuće crkva i groblje. Mi mislimo da je ona izgubila orijentaciju vraćajući se kući, jer to je vrijeme kad se vraćala, umjesto da krene prema Vrpolju, skrenula je desno prema Tijarici“, kaže Ivan Lišnić, brat nestale Ane.

Korišten je i dron te psi tragači

Ubrzo je uslijedila i prva opsežna potraga Gorske službe spašavanja. Uz pomoć policije, vatrogasaca, korišten je i dron te psi tragači. Izrađen je i njezin psihološki profil, pretražen je svaki pedalj, ali bez rezultata.

U tim trenucima, obitelj ima maksimalno povjerenje u policiju. Tim više,što su ih uvjeravali da će misteriozni nestanak brzo razriješiti.

''Nekoliko dana nakon događaja došao nam je u kuću jedan i rekao da je za nekoliko dana to gotovo i da je stvar riješena i nakon toga se više nikad nije pojavio u kući, niti nam je dao ikakvu informaciju“, kaže Mirta.

Potraga traje, a Franka Vidović doznaje da je u nedjelju nestala žena iz Vrpolja. A paralelno primjećuje da je susjedu, koji vozi automobil crne boje, sličan onome koji je sudjelovao u komešanju kojem je svjedočila nedjelju popodne, razbijeno vjetrobransko staklo. Nakon toga počinje sumnjati.

''Sada sam ja zastala i pitam se ''nije mi jasno šta mu se desilo'', u tom trenutku nisam mogla povezati to, da je to on bio. Kad bih se ja njemu obratila, on bi se trznuo, problijedio, kad sam ga pitala jesu li našli ženu iz Vrpolja, on je pocrvenio“, kaže svjedokinja Franka Vidović.

Susjed se, kaže potom, više od tjedan dana ne pojavljuje kod kuće, a kad se vratio, tragova oštećenja više nije bilo. Sve što je vidjela rekla je i policiji. U četiri su je navrata ispitivali, a njezin iskaz na kraju proglasili nekonzistentnim.

''Kad sam izašla od njih zadnji put, tresla sam se na spomen policije. Kao da ste vi krivi? Što se tiče iskaza, oni kažu da sam mijenjala, nisam ništa promijenila'', kaže Franka.

Nakon svega obitelj postaje sumnjičava. Policijsko postupanje ih obeshrabruje, jer su navode jedine svjedokinje, kao i vještačenja oba potencijalno sumnjiva automobila, obavili s velikim zakašnjenjem.

''Šoferšajba tek u petom mjesecu, a na naš zahtjev vozila su vještačena tek u osmom mjesecu, a ovo sve je bilo u trećem“, kaže Mirta Lišnić.

Obitelj sumnja da se u pozadini netko štiti

U međuvremenu, obitelj tvrdi da je doznala da je potencijalni osumnjičenik u prijateljskim odnosima s visoko pozicioniranim policajcem, a nakon rezultata vještačenja, pojačana je i sumnja da se u pozadini netko štiti.

''Problem šoferšajbe koju je svjedokinja vidjela razbijenu, policija u Splitu tvrdi da oni svojom laičkom procjenom mogu zaključiti da to nije mijenjano. U policijskom odgovoru kad sam pravila pritisak, oni su meni rekli da je nedvojbeno da šoferšajba nije mijenjana da bi kasnije zamjenik državnog odvjetnika naredio da se ponovno vještači i on je utvrdio da šoferšajba nije originalna i da je mijenjana“, kaže Mirta.

Što se zapravo dogodilo s 62-godišnjom Anom, osobom s blagom retardacijom i lošeg tjelesnog stanja do danas je nepoznanica. Je li bila žrtva naleta automobila i potom odvezena i odbačena da se to prikrije ili je jednostavno odlutala da joj niti iskusni tim Gorske službe spašavanja ne može ući trag?

Mladen Mužinić iz HGSS-a kaže da je mala mogućnost da bi, obzirom na njezino zdravstveno i fizičko stanje, Ana mogla zalutati duboko u šumu.

''Mislim da ne postoji nikakve mogućnosti da bi se tijelo moglo naći tu uz cestu. Oni čim dođu do neke barijere, možda nekog grma, suhozida, možda u neki jarak padnu, odlika je da oni tu ostanu“, kaže Mužinić.

Policija slučaj, unatoč sumnjama obitelji i jedine svjedokinje, i dalje službeno vodi kao nestanak.

''Iz tih svih razgovora nismo prikupili nikakva saznanja, a posebice ne da je nad nestalo osobom počinjeno neko kazneno djelo. Napominjem da smo u jednoj od pretraga pronašli i krv koja je, ispostavilo se, bila životinjskog podrijetla'', kaže Ivica Buzov iz PU splitsko-dalmatinske.

Dvostruka bitka obitelji

Nakon nestanka, Anina obitelj vodi dvostruku bitku - potragu za nestalom sestrom,a brinu i o bolesnoj i nepokretnoj majci od koje i dalje uglavnom skrivaju što se dogodilo.

''Majka ima 91 godinu, što da joj kažem, svaki put me pita je li živa, jel joj hladno, je li gladna. Ja se samo okrenem i nema odgovora. Majka nije svjesna i dalje? Ne, samo na momente“, kaže Dragica, sestra nestale Ane.

''Da se ovo dogodilo u New Yorku među 11 milijuna stanovnika, bilo bi čudno, ali razumljivo“, kaže Mirta Lišnić.

Ali nije New York, nego okolica Vrpolja, mjestu gdje uglavnom živi starije stanovništvo. Policija je na početku brzo reagirala, ali posao nije dovršila. Što se dogodilo sa 62-godišnjom bolesnom osobom, nisu otkrili više od devet mjeseci.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene