Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stjepan Mesić za bosansku televiziju:

'Nema više JNA, Srbija neće ratovati za Republiku Srpsku!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Jedan dio političara u BiH spreman je preuzeti odgovornost, ali ima onih koji misle da će se Europa i svijet umoriti te da će ponovno doći vrijeme za ostvarenje ciljeva koje je nekad topovima i raketama pokušao ostvariti Slobodan Milošević', izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u ekskluzivnom razgovoru za 'Federalnu televiziju'.

'Milošević je bio uvjeren da na ruševinama Jugoslavije može stvoriti veliku Srbiju i zato je išao u ratnu avanturu koja je iza sebe ostavila tisuće mrtvih, razorenu privredu, infrastrukturu, domove, gradove i sela. Ta politika nije uspjela. Dodik, u suštini, želi ostvarenje Miloševićevih ciljeva, ali više ne topovima nego misli da će nekakvom politikom dovesti do toga da se kaže: Pa, dobro, pustite ga da se izdvoji, neka se poveže sa Srbijom. To ne može proći', prenosi bosanski 24sata.info riječi predsjednika Stjepana Mesića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Politička kriza Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum! Slika nije dostupna Službeni posjet Slavonskom Brodu Milorad Dodik: Nevine žrtve zaslužuju ispriku

'Na takvu politiku treba odgovoriti principijelnom politikom i svijet će to prepoznati. Ako se netko zauzima za principe nepovredivosti granica, suverenosti i konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, ako neko želi politiku ravnopravnih građana BiH na svakom dijelu zemlje, onda će to biti prepoznato i u svijetu', tvrdi Mesić.

>> NYT: Proglasi li RS neovisnost, Hrvatska će vojno intervenirati

'Do rata više nikada neće doći. Nema više JNA, Srbija neće ratovati za Republiku Srpsku. Nema više toga tko može izazvati rat kod nas. Prema tome, prije ili kasnije problem se treba politički riješiti', poručuje Mesić, uz konstataciju: 'U Bosni i Hercegovini treba stvoriti atmosferu povjerenja. Rat je iza sebe ostavio žrtve i ruševine, ali ono što je rat ostavio i što je teže je mržnja. Mržnja se može izliječiti tako što će se priznati istina, mora se priznati da je Srebrenica genocid i da za taj genocid treba neko odgovarati'.

>> Mesić: Ne bude li unutarnjeg dogovora, novi Dayton je neizbježan

'Kad se krivnja individualizira, onda prestaje međusobno optuživanje i stvara se prostor za suradnju', dodaje Mesić.
Na pitanje je li rješenje za Hrvate u BiH uspostavljanje trećeg entiteta, predsjednik Hrvatske je, navodi bosanskohercegovači portal rekao: 'Ako postojeća podjela Bosne i Hercegovine na dva entiteta ne funkcionira, kako mislite da će funkcionirati podijeljena na tri entiteta? Ako netko misli da tri entiteta mogu bolje funkcionirati nego dva entiteta, taj je u totalnoj zabludi'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene