Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski klubovi ostali su danas podijeljeni u tumačenju pokazatelja iz izvješća ministra pravosuđa o stanju zatvorskog sustava - oporba iz njega iščitava lošu kaznenu politiku, koja je dovela do zabrinjavajuće situacije, a vladajući smatraju da stanje nije alarmantno.


Po riječima Ingrid Antičević-Marinović (SDP), 80 postotni porast broja zatvorenika u posljednjih osam godina pokazuje da su 'zatvori puni i prepuni onih koji u njima ne bi trebali biti i samo opterećuju sustav, dok su na slobodi oni koji bi trebali biti u zatvorima'. Ustvrdila je da je vladajuća garnitura nezainteresirana za gospodarski kriminalitet te da u zatvorima završavaju uglavnom oni koji su otuđili 100 ili 200 kuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Mirenje u Saboru: Moramo razbiti famu o Hrvatima koji se samo tuže Slika nije dostupna Antičević Marinović: Premijerka nema loš imidž

>> Izvješće ministra Šimonovića o zatvorskom sustavu

'Lošem sustavu neće pomoći ni gradnja novih kaznionica ni novo osoblje ni veće plaće', rekla je Antičević-Marinović, komentirajući mjere iz Akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava.

Njezina stranačka kolegica Gordana Sobol nezadovoljna je što u ministrovu izvješću nema ni govora o neprimjerenim puštanjima zatvorenika na vikende, o kojima su izvještavali mediji. U izvješću nema ni govora o zatvorenicima koji su šetali po špici i lizali sladolede u trgovačkim centrima', rekla je Sobol. Najavila je da neće podržati izvješće. Dodala je da je negativno mišljenje o stanju u zatvorskom sustavu dala i Vlada, kad je smijenila ravnatelja sustava Ivana Damjanovića.
Damir Kajin (IDS) upozorio je da zatvorenici nerijetko postaju ovisni o opojnim drogama. Smatra da je drogu u zatvor nemoguće prokrijumčariti bez znanja čuvara. Neprihvatljivim drži i to što u zatvorima radi svega 37 posto zatvorenika.

Za rješavanje prekapacitiranosti zatvora, Kajin je predložio da se zatvorenike smjesti u rukometne arene u kojima nema natjecanja.

Ana Lovrin (HDZ) odbila je takve ocjene, ističući kako ni sama nije zadovoljna stanjem u zatvorskom sustavu, ali da ono nije alarmantno. Po njezinim riječima problem je nastao zbog toga što povećanje broja zatvorenika nije pratilo i dostatno povećanje kapaciteta. Dodala je, međutim, kako je riječ o boljci s kojom nije suočena samo Hrvatska, nego i druge europske države.