Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Šimonović

Planira se gradnja novog zatvora od oko milijardu kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualno stanje u zatvorskom sustavu nije dobro, poručio je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović, predstavljajući u Hrvatskom saboru Izvješće o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2007.

To je izvješće ministar dopunio najnovijim podacima, po kojemu je stanje u zatvorima i kaznionicama još lošije nego u 2007., a ono se, ustvrdio je, kani poboljšati mjerama iz nedavno usvojenog Vladinog Akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava. Kao glavne probleme, koji sustav prate već godinama, naveo je prenapučenost zatvora i kaznionica od gotovo 50 posto (2007. kretala se oko 40 posto). Trenutno je oko 5.000 zatvorenika, što je, kazao je Šimonović, velik broj u odnosu na kapacitete, ali nevelik u odnosu na ukupni broj stanovnika.

Pročitajte i ovo Razmjena kuna i kovanica - 6 Dnevnik Nove TV pita Nedostaje li vam kuna? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Novi izvori financiranja? Nedostaje milijardu kuna za dovršetak 5 sveučilišnih kampusa

Velik je problem, dodao je, i nepovoljan omjer između zatvorenika i pravosudnih policajaca i drugog zatvorskog osoblja - 2007. omjer je bio 2:1, a sada je 3:1, što, istaknuo je, ne odgovara sigurnosnim standarima te vodi ka novom zapošljavanju (168 novih pravosudnih policajaca). Problem je i u nedostatnoj te zastarjeloj zatvorskoj opremi, posebno onoj sigurnosnoj. Vladinim Akcijskim planom, čije su mjere 'teške' oko 300 milijuna kuna i trebale bi se provesti do 2013., namjerava se osigurati više od 1.200 novih mjesta za zatvorenike i uspostaviti sustav probacije.

Šimonović je pojasnio da će se racionalnijim korištenjem postojećih zatvorskih kapaciteta osigurati 343 mjesta za zatvorenike. Dodatnih 420 mjesta dobit će se izgradnjom novog objekta u glinskom zatvoru, koji će biti završen do rujna 2010. godine, a planirana je i izgradnja novoga zatvora za 500 zatvorenik, koja će državu koštati oko milijardu kuna. Planira se osnivanje nacionalnog nezavisnog tijela za nadzor zatvorskog sustava, te jačanje Uprave za zatvorski sustav i njezine koordinacije sa zatvorima i kaznionicama.

>> Šimonović: Prenapučeni zatvori ključni probem

>> 'Rotacija u zatvorima završila'

Najdalekosežnijom i najvrjednijom mjerom Šimonović je označio uvođenje probacijskog sustava koji će omogućiti izricanje mjera kućnog pritvora i uvjetnog puštanja na slobodu uz pojačan nadzor, mjera društveno korisnog rada, organiziranje podrške žrtvama kaznenih djela i njihovim obiteljima. Ministar je upozorio da hrvatski sudovi izriču pritvore češće nego što je to u ostalim europskim državama, pa i kada za to nema odgovarajućeg opravdanja. Izvijestio je da je s Državnim odvjetništvom i Vrhovnim sudom dogovoreno da se pritvaranje ubuduće ograniči na opseg kakav je u EU. O Izvješću o stanju zatvorskog sustava u 2007. raspravljaju saborski klubovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene