Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poticaje poljoprivredi, u proteklom desetljeću, Hrvatska je iz proračuna izdvojila gotovo 35 milijardi kuna. Ali, puteve tog novca malo je ili gotovo nikako pratila i nadzirala.


Međutim, uvođenjem ARKODA - satelitskog nadzora hrvatskih poljoprivrednih površina, država u svakom trenutku može vidjeti u što je poljoprivrednik utrošio poticaj - u kukuruz ili u novi automobil.

Vezani članci Kristijan Pandek Obrok koji daje svojim kravama košta kao jedan dobar ručak u zagrebačkom restoranu: "Bavljenje ovim poslom danas više nema smisla" Zajednička poljoprivredna politika (Foto: Dnevnik.hr) Dodatan udarac Britancima: Zbog Brexita će izgubiti 12 milijardi eura za poticaje u poljoprivredi

Ministar Petar Čobanković jednom se našalio da satelitom snima i broj prosvjednika na cestama. To je djelomično i točno. Snimke iz zraka točno bilježe svaku oranicu, voćnjak ili vinograd. Danas više ne možete uzeti poticaj za pšenicu, a potrošiti ga na sedmodnevni boravak u hotelu na moru, jer kamere iz zraka sve bilježe.

>> Milijuni kuna u džepove lažnih ratara i farmera

Ona snima iz zraka i ništa joj ne može promaknuti. Smještena je u malom zrakoplovu Piper i snima sve poljoprivredne površine u Hrvatskoj. Tako državi štedi milijune kuna. 'Mogućnost pogreške skoro i ne postoji zbog toga što se koriste i GPS podaci i opdaci IMO stanica koji u potpunosti u svakom trenutku daju informaciju o trenutnom položaju aviona, a utomatski time i trenutni položaj snimka', rekao je inženjer geodezije Zoran Posinković.

Je li tek obična šikara ili njiva zasijana pšenicom, ta kamera u trenu otkriva. Osim što može snimiti što je točno zasijano na vašoj njivi, ova kamera bez problema može snimiti i koliki je, primejrice, broj prosvjednika.

Fotografije iz zraka uvećavaju se i razvrstavaju te se definira radi li se o oranicama, pašnjaku ili voćnjaku. Država na godinu isplati 3,6 mlijardi kuna poticaja u poljoprivredi. Visoke kazne nisu spriječile prevarante. Dolaskom satelitskog nadzora i njima je došao kraj. 'Mi definitivno u isplati poticaja, poglavito osnovnih plaćanja po jedinici površine, miniramo mogućnosti bilo kakvih muljaža, bilo kakvih tlouporaba, bilo kakvih kriminalnih radnji', rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Suvremenu opremu Hrvatska je dijelom platila europskim novcem. Otkrije li ona umjesto kukuruza korov - poticaj će seljaci vratiti u državni novčanik. Iako nema točne procjene neke računice govore da je država svake godine bila prevarena za par stotina milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju