Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TAMNA STRANA METROPOLE

Žive desetak kilometara od centra Zagreba, a cijeli su život bez vode. Sada je problem postao i veći

Aktualno Galerija Dankovec bez vode - 1 Dankovec bez vode - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dankovec bez vode - 2 Dankovec bez vode - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dankovec bez vode - 3 Dankovec bez vode - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dankovec bez vode - 4 Galerija 1/4 >>
O problemima mještana Dankovca ekipa Dnevnika Nove TV već je nekoliko puta izvještavala. Oni ni danas nemaju priključak na vodu, a sada imaju problema i s dovozom cisterni. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Imaju mir, tišinu i predivan pogled, ali nemaju ono najosnovnije – vodu. Obitelj Budak u Zagrebu više od 50 godina nije priključena na gradski vodovod. Vodu dobivaju cisternom, ali kažu da ovaj mjesec nije došla, pa je slavina presušila.

"Žena je zvala vodovod da nam dovezu cisternu vode. Rekli su da ne mogu jer gradonačelnik Tomislav Tomašević nije potpisao papire. Bez vode se danas ne mogu tuširati. Kako da mi mali ide u školu? Da ide masne glave?" zapitao je Josip Budak.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović ODLAZAK MINISTARA Ivana Petrović o preslagivanju: "Obraćanje Paladine najduži je njegov govor koji sam čula otkad je postao ministar. Tramišak? Premijer nije rekao zbog čega ju je smijenio"

Imaju pravo naručiti dvije cisterne od osam kubika vode, a cijena jedne je 110 kuna. Troškove prijevoza pokriva Grad Zagreb, ali strahuju da će po novome bez toga ostati.

"Ne mogu prati robu ni suđe. Nemamo se u čemu oprati. Dosta nam je potresa, a sad smo i bez vode. Meni dijete od tri godine spava u kontejneru na vlazi", rekla je Ana Budak.

Pročitajte i ovo Šime Erlić Šime Erlić S pozicije državnog tajnika na mjesto ministra regionalnog razvoja: Diplomirao je ekonomiju, fondovi mu nisu strani

Iz Vodoopskrbe i odvodnje ističu da će dovoz vode, kao i dosad, pokrivati Grad Zagreb. Negiraju da ima bilo kakvih problema na terenu.

"Da je netko javio da nije došla, mi bismo poslali cisternu. Sustav funkcionira", rekao je Davor Poljak, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, te dodao: "Ja ću to provjeriti u našim hitnim intervencijama."

Neki cijeli život bez vode

Na prijevoz cisterni Grad godišnje potroši pola milijuna kuna. Tomaševićev koalicijski partner, SDP-ovac Renato Petek, kaže da je to kikiriki i da bi zato bilo suludo mijenjati tu subvenciju, ali i sam smatra da nije siguran da do toga neće doći.

"Očito je da se nešto događa jer su ljude koji žive na tim područjima usmeno kontaktirali predstavnici ureda za mjesnu samoupravu. Njima je bilo najavljeno da će s 1. 1. ove godine doći do promjena, ali, nažalost, još nemamo službenu odluku", rekao je Petek.

Pročitajte i ovo Novi ministri BAČIĆ I ERLIĆ Tko su novi ministri koje je odabrao Andrej Plenković umjesto Paladine i Tramišak?

U zagrebačkom Dankovcu većinom živi starije stanovništvo. Neki među njima cijeli su život bez vodeŽeljko Fištrek ima je zahvaljujući kišnici.

"Ne ljuti me, nego sam jednostavno postao ravnodušan, kao i svi ostali ovdje", rekao je.

Pročitajte i ovo Kuna i euro Zbogom, hrvatska valuto! Broji se sitno: Uskoro se opraštamo od kune, ove detalje trebate znati o euru i dvojnom iskazivanju cijena

Voda je do nekih kuća u Dankovcu došla, ali po novim pravilima za to trebaju platiti priključak od pet do šest tisuća kuna, što je prije bilo besplatno. Iz Grada kažu da 50 posto ljudi nije predalo zahtjev, a oni s kojima je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić kažu da jesu i dodaju da predugo čekaju da im se odobri.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene