Udaljeni su svega desetak kilometara od zagrebačkog glavnog trga, plaćaju sve doprinose, ali stanovnici Dankovca još uvijek nemaju svoju vodu. Vodu dobivaju jednom na mjesec putem cisterne pa moraju štedjeti svaku kap. 16 godina od Grada traže pomoć, i napokon je stigla. Slučajno ili ne, pred lokalne izbore.

Galerija Stanovnici Dankovca po vodu idu do hidranta Melita Budak iz Dankovca po vodu ide na hidrant - 3 Melita Budak iz Dankovca po vodu ide na hidrant - 2 +0 Melita Budak iz Dankovca po vodu ide na hidrant - 1

U 21. stoljeću plastične boce jedini su izvor vode za četveročlanu obitelj Budak. Od potresa uništeni su bazeni iz kojih se crpi voda. Već pet mjeseci žive u kontejneru, bez vode.

Vezani članci Potres u Indoneziji Panika zbog potresa magnitude 5,8: Stanovnici bježali u panici Potres, Ilustracija Stanovnike Banovine noćas probudio novi potres: "Umrijet ću od straha. Dosta mi je"

"Slabo se kupamo idemo od kuće do kuće, već smo svima dojadili. Hvala Bogu da je netko izmislio vlažne maramice“, kaže Melita Budak, iz Mjesnog odbora Dankovec i kroz suze nastavlja: "Teško mi je radi djece, svatko želi svom djetetu normalne ljudske uvjete za život, a ne ovakav. Ja imam dvoje maloljetne djece, svi se kunu u branitelje, u njihova prava, svi se kunu u demografiju, a nikog apsolutno ne zanima kako mi tu živimo“.

Žive na tamnoj strani metropole jer unatoč tome što su 10-ak kilometara udaljeni od zagrebačkog glavnog trga, nemaju gradski vodovod, točnije nemaju svoju vodu. Vodu dobivaju jednom na mjesec putem cisterne.

"Mi doprinose sve plaćamo, ali vode nemamo“, rekla je Marica Meštović, iz Dankovca.

"Teško je biti bez vode, paziti stalno hoće li nam se cisterna isprazniti“, kaže Katica Budak.

Vodu iz cisterne koriste za piće, higijenu, čišćenje i sve ostale potrebe pa im je doslovno svaka kap bitna.

"Gdje je veća obitelj jako teško, ja velim nas je dvoje, a opet je teško moraš vodu paziti. Godinama obećavaju, obećavaju, obećavaju kad su god koji izbori obećanje je, ali ništa ne bude“, kaže Meštović.

Nakon godina i godina upiranja prstom u grad, napokon se nešto pomaklo s mrtve točke, gradi se ovaj veliki bazen iza mojih leđa, uskoro bi iz njega stanovnici mogli crpiti vodu. Vrijednost ove investicije je više od 21 milijun kuna. Direktor vodoopskrbe i odvodnje obećava

"Stanovnici MO Dankovec koji trenutno nemaju vodu, a ni dosada je nisu imali jer nije bilo izgrađene vodoopskrbne mreže imati će vodu do sredine sljedeće godine, najkasnije do 1.9. 2021. godine“, rekao je Marin Galijot, direktor vodoopskrbe i odvodnje.

Zašto se toliko dugo čekalo na riešavanje problema, pokušali smo upitati gradonačelnika

Sve govore i djela. 16 godina malo ili gotovo ništa, a onda pred najneizvjesnije lokalne izbore, pravac za novo obećanje, nadamo se da će ovo rezultirati vodom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju