Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne nazire se rješenje

Ravnatelj dubrovačke bolnice: "Zaliha lijekova imamo do kraja listopada", Veledrogerije: "Ovo što nam je ponuđeno je puno premalo"

Predstavnica veledrogerija pri HUP-u kaže kako ih nakon jučerašnjeg propalog sastanka nitko nije kontaktirao.

"Veledrogerije su napustile sastanak, dogovora nema", Tako se, kratko i jasno medijima nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika veledrogerija s ministrima Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem medijima obratila Milka Kosanović, predstavnica veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Dug bolnica trenutačno iznosi 4,3 milijarde, a ljekarni još 700 milijuna. Predstavnici veledrogerija kazali su kako mogu funkcionirati, tj. biti partner sustava do visine duga od dvije milijarde kuna uz uvjet da se dug ne poveća. Na sastanku im je ponuđeno 200 milijuna do rebalansa proračuna koji se planira sljedeći tjedan.

 

Obustave dostave lijekova bolnicama već su počele pa tako vukovarska i dubrovačka bolnica trenutačno funkcioniraju na zalihama lijekova. Veledrogerije od danas obustavljaju isporuku lijekova za 75 posto bolnica.

"Od jučer se ništa nije dogodilo, nisu nas kontaktirali iz ministarstva", kazala je za DNEVNIK.hr Milka Kosanović.

Naglasila je kako ukupna dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama iznose 5 milijardi kuna.

"Dani plaćanja od 6 mjeseci su se udvostručili, prema ljekarnama je gotovo potpuno zaustavljeno plaćanje. Veledrogerije se mogu održati na 2 milijarde duga, ako se i one same zaduže. Nedostaje nam 3 milijarde kuna. Ponuđenih 200 milijuna kuna je puno premalo, to je ništa. Rečeno nam je da čekamo, ali ne znamo što čekamo. Nove lijekove i medicinske proizvode veledrogerije ne mogu dobiti jer uplate nema. Ako je ne bude bilo bojim se da govorimo o 3 do 4 tjedna", kaže Kosanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završio za pola sata Ništa od dogovora ministra Marića i veledrogerija, sastanak naprasno prekinut: "Duguje nam se pet milijardi kuna"

Pročitajte i ovo Diana Percač, predstavnica HUP-ove koordinacije veledrogerija Koliko dugo mogu tako? Blokade već počele: Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lijekova dok ne plate dug

Ističe kako dok čekaju rebalans od kojeg ne znaju što će dobiti, veledrogerije i same ne dobivaju robu od dostavljača.

"Sustav ne može počivati na zalihama, pogotovo u vrijeme pandemije", zaključuje Kosanović.

Među prvima su obustavu osjetili u bolnicama u Vukovaru i Dubrovniku. Tri od četiri veledrogerije obustavile su bolnici u Dubrovniku lijekove, a njihov ravnatelj poručuje kako sa sadašnjim zalihama mogu izdržati samo do kraja listopada.

"Jasno da su neke zdrastvene ustavnove više ugrožene neke manje. Mi smo uvijek na toj nekoj granici nepopularnoj. Rješenje je u dogovoru na nacionalnoj razini", kaže ravnatelj dubrovačke bolnice Mario Bekić. 

O problemu se očitovao i premijer Plenković
"Nakon  rebalansa proračuna nalazit ćemo rješenja kako da se sustavno pokuša osigurati jedan održiv način plaćanja tih obaveza koje kontinuirano rastu"; kazao je Plenković  
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene