Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haludovo - većini građana neće ništa značiti, ali kada je Hrvatska otkrivala turizam to je bila elitna destinacija. Najveći hotel, najveći kasino, najviše popijenog viskija na Primorju, a sada je to najveća ruševina na Krku. Hotel je prodan prije nekoliko godina Armencu. Ni elitnog hotela ni turista, a država ne može ništa.


Nekadašnji ponos krčkog turizma danas izgleda kao prva crta bojišnice. Tko bi rekao da su ovim hotelima nekad šetali svjetski poznati gosti, multimilijarderi. 'Ja znam da nije popularan sada, ali je u to vrijeme bio Sadam Hussein, pa je njegova napojnica osoblju bila najveća – ostavio je 1.000 dolara', rekao je Nediljko Vučetić, bivši direktor hotela 'Palace'. O razlozima propadanja, kažu stanovnici Malinske nema se što puno govoriti. 'To je bio centar Sjevernoga Jadrana, sad to je žalost što je tamo, to je Bogu za plakati. Pamtim ona bolja vremena što su bila nekad sa Haludovom, svi smo živjelo od toga', kažu stanovnici Malinske.

Od 500, ostalo 40 radnika

Vezani članci Piper PA-31-325 Navajo, ilustracija Kvar na stajnom trapu: Mali putnički zrakoplov u zračnu luku na Krku prisilno sletio - na trbuh Hotelski kompleks Haludovo već 19 godina propada (Foto: Dnevnik.hr) Nekad luksuzno odmaralište danas je turistička atrakcija jer je – ruglo: "Boli nas srce kad ovo vidimo"

Još jedna privatizacijska priča iz Hrvatske. Hoteli su promijenili tri vlasnika i samo sve više propadali. Većina ih je srušena, nitko nije ulagao, a od 500 radnika ostalo ih je četrdesetak. 'To nije dobro ni za naš turizam, jer našem turizmu potrebni su i novi objekti i stari objekti, ali naravno renovirani, obnovljeni', kaže Vučetić. Armenskom trgovcu zlatom se ne žuri, ne razmišlja o prodaji. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ovom će zemljištu cijena vrtoglavo porasti bilo ono izgrađeno ili ne. A radnici i turisti? Pa njih ni jednih ni drugih ovdje uskoro uopće neće ni biti tu. U zlatna vremena hoteli Haludovo imali su kapacitet od 1.800 ležajeva koliko danas ima cijela Malinska. Danas Haludovo broji samo 80 kreveta.