Nakon što je stigla odbijenica Europske komisije na program restrukturiranja Uljanika, sve su jači i pritisci banaka na Vladina jamstva.

Galerija


Uprava Uljanika već radi na prilagodbi programa, a rok za to je 10 dana! Vrijeme curi, a sve je neizvjesnija i plaća za rujan. Pljuska Europske komisije zbog plana restrukturiranja Uljanika - nije iznenadila sjeverno-jadranske škverane.

Vezani članci Radnici 3. maja u redu za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Radnici 3. maja u redovima za hranu iz humanitarne donacije: "Došli smo do kraja" Ministar Darko Horvat (Foto: Pixsell, Patrik Macek) Ministar Horvat o Uljaniku: "Do 25. siječnja ćemo imati barem dva iskaza ozbiljnog partnerstva"

"Mi smo govorili da taj plan restrukturiranja nije uopće dobar, drugo da nema uporište, treće 2/3 uljanika koje se restrukturira da postane turističko i gradsko naselje da to nema smisla", kazao je Samir Hadžić, jedan od radnika Uljanika.

"Crno na bijelo" gradonačelnik Pule Boris Miletić danas je obećao - brodogradilište ostaje na svom mjestu. Sindikati zadovoljni, no upozoravaju.

"Mi smo u poziciji da svakim satom nam ističe vrijeme jer jednostavno ljudi su u panici", kazao je Đino Šverko iz Sindikat metalaca Hrvatske.

Stečaj nije opcija

Stečaj ni radnicima ni Vladi, za sada, nije opcija. "Dođemo li u priliku da isplaćujemo 3 minimalne place, Vlada jedan dio tog novca ima osigurano, do kraja godine osigurat ćemo i ostatak. Na koji način? Jednostavno, u proračunu, poručuje Darko Horvat, ministar gospodarstva.

Rujanska plaća je neizvjesna. Topi se strpljenje trećemajaca. "Svakodnevno prolazimo pored skladišta gdje se radnici razdužuju i pozdravljaju s nama, na neki način zahvaljuju na trudu, ali da oni više ne mogu čekati", kazao je Boris Bućanac iz 3. maja.

"Imamo osjećaj da je to plan uprave Uljanika da bi najprije gledali kako nas potopiti, uništiti kako bi oni isplivali", smatra Veljko Todorović iz 3. maja. I zato od Pule traže "razvod" te povrat 523 milijuna kuna.

"Presudno je da se program što prije usvoji. Ne želimo biti taoci ove situacije, talačka kriza je u tijeku, garantiramo socijalni mir ukoliko se osigura i zaposlenost i plaće", poručuje Juraj Šoljić, povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju.

U pomoć, ponovno, zovu Vladu. Jer bez posla - nema plaća. Bez plaća nema ni mira. Ne riješi li se ova situacija pozitivno - radnici bi opet mogli na ulice. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr