Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan sestrinstva

'Nedostaje nam visokoobrazovanih medicinskih sestara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su i njihove plaće predmet pregovora u Vladi, medicinske sestre o štrajku danas ne razmišljaju. Jer ovo je upravo njihov dan Međunarodni dan sestrinstva. Iako se kod nas većinom slavilo radno, u KBC-u Zagreb održana je kratka svečanost, na kojoj su medicinske sestre i tehničari pokazali da osim svoje predanosti radu znaju i pjevati.

Kako oboljeli ne mogu bez pomoći liječnika, tako liječnici ne mogu bez medicinskih sestara. Zdravstvena je zaštita nezamisliva bez medicinskih sestara i tehničara. Stoga se u njihovo ime danas slavi Međunarodni dan sestrinstva. 'Ona definitivno predstavlja važnu kariku u lancu u timu koji čini liječnik i medicinska sestra. Bez nje bi bilo nezamislivo imati bolesnika u krevetu', rekla je Marija orlić Šumić, predsjednica Vijeća HKMS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pacijenti traže Medicinske sestre: Ne želimo pružati i seks kao njegu! Slika nije dostupna 'Kriv je Milinović' Prosvjeduju jer ne mogu obavljati pripravnički staž

'Medicinske sestre obavljaju jedan izrazito težak posao, zahtjevan i vrlo odgovoran posao', rekao je Željko Reiner, ravnatelj KBC Zagreb. Začetnica modernog sestrinstva je engleska bolničarka Florence Nightingale, koja je polovicom 19. st. inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika. U Hrvatskoj je trenutačno 32 tisuće medicinskih sestara, a samo ih je 1.200 visokoobrazovanih.

'Nama definitivno nedostaje visokoobrazovanih medicinskih sestara i težimo k tome da ih je što više, jer zahtjevnost za zdravstvenom njegom je velika i radi toga nam treba veći broj visokoobrazovanih medicinskih sestara', rekla je Orlić Šumić. Posao medicinske sestre nije nimalo lak. Uz duga dežurstva, one su 24 sata uz pacijente, za njih brinu i pružaju im potrebnu njegu. No, unatoč tome, nerijetko su od strane društva zapostavljene.

'Sasvim sigurno, medicinske sestre nisu dovoljno zastupljene u društvu, pa na ovaj dan pokušavamo se podsjetiti na njihove zasluge te da se potrudimo da budu bolje pozicionirane', rekao je Reiner. Uz ovakav dan, o sutrašnjem štrajku ne razmišljaju. Tako će se ovaj prekrasan dan pamtiti po medicinskim sestrama, koje su pokazale da sve svoje probleme mogu riješiti veseljem i pjesmom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene