Iz nekih će baranjskih osnovnih škola početkom školske godine biti ispisano i do deset učenika.


Iako je baranjski kraj uvijek bio poznat po odlascima i seobama, sada se puno više iseljava. Iz nekih će baranjskih osnovnih škola početkom nove školske godine biti ispisano i do deset učenika. Slika je i na selu i u gradu, gotovo ista. Prvo u potragu za boljim životom u inozemstvo odlaze očevi, a zatim i majke s djecom.

Vezani članci Nastavlja se prosvjed ispred škole u Krapinskim Toplicama Kraj drame u Krapinskim Toplicama: Dječak na nastavi. Odvjetnik tvrdi da je dogovoren poseban tretman, ravnatelj otkrio što to točno znači Ivan i Marika Kuprešak - 3 Snalaze se kako bi obavili osnovnu higijenu, veš peru kišnicom: Načelnik je dobio nove izbore, ali njima do kuća još nisu stigle vodovodne cijevi

Pod baranjskim nebom sve se teže živi. Stanovništvo traži spas u boljim krajevima.

'Odlaze zbog nedostatka posla', kaže Violeta iz Belog Manastira.

'S čim da odgajam djecu, kad nema posla. Sram nek' ih bude, vlast i sve…', rekla je Gordana iz Belog Manastira.

'Baranja došla na najnižu granicu. Od onog divnog kraja, bogatog, došli smo na ništa', poručuje Danica iz Belog Manastira.

SELO MUKU MUČI S LOPOVIMA 'Ljudska zloba nema granica'

Dok se prethodnih godina morao povećavati gradski proračun da bi se pomoglo obiteljima s novorođenčadi kojih je bilo stotinjak na godinu, ove godine broj se prepolovio.

'U posljednje vrijeme je simptomatično da upravo ljudi koji imaju posla pa čak i oba roditelja, napuštaju svoja radna mjesta', kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš.

Odlaze očevi, a onda majke i djeca

Na svojem radnom mjestu s odlascima se susrela i ravnateljica OŠ Popovac.

'Primijetili smo već prošle godine očevi odlaze u inozemstvo na rad i sada su krajem školske godine mame počele odjavljivati djecu. Imam saznanje za petero djece, dvije obitelji koje su za sada otišle', priča Jadranka Sabljak.

VIDEO Josipova jedina želja: Da imam struju i da se okupam kao sva normalna djeca

Zbog loše ekonomske situacije i odlazaka roditelja trbuhom za kruhom u jednoj učionici je prošle godine sjedilo 35 učenika, a ove će godine sjediti samo 27. Neki učenici će tek u ponedjeljak znati hoće li njihovi prijatelji doći na nastavu.

Iako je 5 do 12 da se nešto promijeni, građani ne vjeruju da može biti bolje.

'Razvija se samo onaj kraj, bez uvrede… Zagreb i okolica… Vi odite autoputom i vidite gdje prestaje život, a gdje počinje život….', poručuju.

Život se nastavlja, samo građane brine do kada, po ovim pravilima?!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook