Višak kilograma kod djece sve je veći problem. Svako peto dijete u Hrvatskoj je pretilo. Dok mnoge roditelje muči kako potaknuti djecu da umjesto fast fooda jedu voće i povrće, Klinika za dječje bolesti Zagreb pronašla je rješenje.


Griz po griz, do porazne statistike. Svako peto dijete u Hrvatskoj je pretilo, mnogi zbog toga završe u bolnici. 'Hospitaliziramo negdje oko sedam posto djece koja su pretila', kazala je Tena Niseteo, specijalistica za kliničku dijetetiku metabolizam.

Vezani članci Vrtić Nakon pobune roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće oglasio se i Grad: "Možda nije dovoljno onima koji su osnivajući privatne vrtiće htjeli ostvariti ekstra profit" Slika nije dostupna Voće i povrće dvostruko skuplje nego lani

No, postoji i druga krajnost, 12 posto djece u bolnicama je pothranjeno. Klinika za dječje bolesti uključila se u međunarodni projekt. U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim i agronomskim fakuletom te Hrvatskom mljekarskom udrugom, promijenili su izgled bolničkog jelovnika. Rješenje i za pothranjenu i za pretilu djecu.

'Izbacili smo sve industrijske pripravke koji imaju puno soli u sebi i sami radimo paštete', kazala je Dijana Vuk, voditeljica prehrane u klinici za dječje bolesti.

>> Nije mogao ustati: Preživio tjedan dana bez hrane i vode!

'Umjesto komada ribe više vole pojesti paštetu od ribe, polpetu tune, juhu od cvjetače, odnosno krem juhu od brokule, to je potpuno jedan drugačiji način serviranja povrća koje inače odbijaju', Kazala je Niseteo.

Pravila su to koja bi se trebala primijeniti i kod kuće. Potaknuti djecu da jedu zdravu hranu, može se i šarenim jelovnikom, na šarenim tanjurima. Tako poslužena hrana sviđa se malenoj pacijentici. 'Kad mojoj kćeri malo ostane, onda i ja probam. Fina je hrana', kazala je Katarina Kolić.

Petri kao i svoj djeci ipak najdraža je čokolada. Ništa ne bi smjelo biti zabranjeno. 'Samo je bit da njegova prehrana koja je uobičajena, da se ne zasniva na takvim proizvodima i takvim namirnicama', kazala je Niseteo.

Djeca moraju imati pet obroka, od kojih dva voćna, dva mliječna i tri serviranja povrća. Važna je i umjerenost jer statistika pokazuje kako je vodeći uzrok pretilosti često prejedanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook