Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u kontejneru

Ne žele svi u zamjenske stanove: "Ne bih ja iz Siska. Ne idem nikud. U Sisku sam zaradila svoju mirovinu"

Aktualno Galerija Ministri na Banovini Ministri na Banovini Foto: DNEVNIK.hr Obnova na Banovini - 4 Obnova na Banovini - 4 Foto: DNEVNIK.hr Obnova na Banovini - 1 Obnova na Banovini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obnova na Banovini - 2 Obnova na Banovini - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova na Banovini - 3 Galerija 1/5 >>
15 državnih stanova za ljude koji žive u kontejnerima na Banovini, županiji su dodijelili ministri Bačić i Božinović. No, u tamošnjem kontejnerskom naselju stanove izvan mjesta prebivališta - ne žele. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Ministar Branko Bačić prati kako napreduje obnova. U Sisku je obišao radove na jednoj zgradi, potpisao ugovore i županiji prepustio državne stanove.

"15 stanova, prioritetno namijenjeni sugrađanima koji su u kontejnerskim naseljima. Nastojati ćemo u svakom slučaju do zime stambeno zbrinuti sve naše sugrađane koji su ili u kontejnerskim naseljima ili su u kontejnerima na svojim parcelama", rekao je Bačić.

Pročitajte i ovo Potpisivanje i uručivanje ugovora o uporabi prostora - 2 Potpisani ugovori Bačić i Božinović stigli u Sisak: Županiji na korištenje dano 15 državnih stanova

A u kontejnerskom naselju, vrijeme kao da je stalo. Više od dvije godine, to je njihov dom. Gospođa Milena živi sama i sanja o samo jednom stanu.

"Ja sam iz one zgrade preko ceste, čekam, čekam samo da kažu vratit ćeš se", reka je Milena Morak iz Siska, no dodaje. "Stan u Glini, Gvozdu? Ne dolazi u obzir, ja sam bolesna, imam problema s kičmom. Tu imam ljude koje mogu zamolit da mi donesu kruh. Ne dolazi u obzir nigdje".

Pročitajte i ovo Branko Bačić VELIKI PLANOVI Ministar Bačić obišao velikogoričko područje te poručio: "Plan obnove je realan"

U improviziranom naselju dvadesetak je kontejnera. Stan izvan Siska ne žele. Tako kaže i Nevenka Barić. "Treća zima. Osjećam se eto ne znam, nikako, kako su ribice u konzervi tak smo i mi u kontejnerima. Ne bih ja iz Siska. Ne idem nikud, ja sam u Sisku zaradila svoju mirovinu, tu mi je osiguranje, tu mi je doktor", kaže Nevenka.

Život u kontejneru prošla je i Kristina s dvoje djece. Sada žive u jednom od državnih stanova koje je opremila županija. Dosad je dodijeljeno 10 takvih stanova, a novih 15 čeka svoje obitelji.

Pročitajte i ovo Branko Bačić Slučaj obnova Bačić najavio gradnju 30 zgrada na Baniji, ima dobru vijest za korisnike kontejnera

"Ovdje smo se preporodili. U kontejneru smo preživjeli dva vruća ljeta, jednu hladnu zimu", priča Kristina Grdić i dodaje da je od natječaja do useljenja prošlo nekih dva mjeseca. "Mi smo se javili za ovaj i još jedan, bilo nam je bitno da budemo u prizemlju zbog sinovih teškoća", dodaje.

Zahvaljujući donaciji, nova montažna kuća bit će spremna do ljeta. Ipak, neće svi do tad iz kontejnera u četiri čvrsta zida, ali hoće do zime, obećao je ministar. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene