Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić rekla je kako ne vidi koja je korist za Sloveniju u odluci da blokira otvaranje i zatvaranje većeg broja pregovoračkih poglavlja s Hrvatskom na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju.


'Hrvatsku će zakočiti, a cijena koja se za to plaća dugoročno je golema', smatra Pusić. Dodala je kako, bez obzira na tijek stvari, nije očekivala takvu odluku, već da će u konačnici prevladati razumno stajalište.

Vezani članci Bolnica u Sloveniji, ilustracija U susjednoj zemlji bolnice pod velikim pritiskom: "Nedostaje nam kadra i bojim se da će žrtava biti sve više" Ovjera ugovora, ilustracija Vlada i sindikati pregovaraju o kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Ako se slovenska odluka provede, gotovo i nema tehničke mogućnosti da Hrvatska završi pregovore do kraja 2010., jer će morati čekati formiranje nove Europske komisije, smatra Pusić.

Ocijenila je da će najdugoročnija i najštetnija posljedica slovenske odluke biti za hrvatsko-slovenske odnose, jer će Hrvatska biti zakočena, ali će prije ili poslije ući u EU.

Pusić je kazala kako se nadala da će Hrvatska i Slovenija zajednički preuzeti odgovornost za ovu regiju te zajedno raditi na njezinoj stabilizaciji i približavanju drugih zemalja regije EU-u.

Istaknula je kako je očito da se sada ne će riješiti granično pitanje između dviju zemalja. Iako je, formalno gledano, francuski prijedlog još na stolu, smatra da su mali izgledi da se još nešto promijeni.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da slovenska odluka narušava hrvatsko-slovenske bilateralne odnose te sve veze koje imamo.

Smatra da sada treba čekati do iduće međuvladine konferencije, a Hrvatska u međuvremenu mora nastaviti s onim što je bitan sadržaj pregovora - reformama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju