Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić poručio je danas ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš da su županije sposobne same odraditi predmete iz legalizacije uz sredstva predviđena za nepotrebnu agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada.


Hrvatski župani oštro su reagirali na jučerašnje izjave ministrice Mrak Taritaš da su županije i gradovi nesposobni provesti legalizaciju te smatraju kako se ponovno radi o svjesnoj i dodatnoj centralizaciji i birokratizaciji Hrvatske s namjerom ukidanja županija, ističe se u priopćenju HZŽ-a.

Vlada je jučer, nezadovoljna brzinom rješavanja zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada, u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog da se na određeno vrijeme osnuje agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada koja bi s radom trebala prestati najkasnije do kraja 2016. godine, a imala bi 160 zaposlenih.

Ministrica Mrak Taritaš izjavila je kako su razlozi sporosti rješavanja zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada u tome što 'tradicijski - regionalna i lokalna samouprava sporo radi' te kako je riječ o problemu 'radne etike'.

Tolušić je osudio izjavu ministrice te ispred HZŽ uputio dopis u kojemu predlaže 'jednostavno rješenje vezano uz predmete legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada posredstvom županija'.

Vezani članci Slika nije dostupna Vir od legalizacije zaradio već 50 milijuna kuna Slika nije dostupna DNEVNIK.HR PRVI OBJAVLJUJE: Pogledajte kako je izgledala Hrvatska iz zraka prije 1968.

>>Država osniva još jednu agenciju: Zaposlit će 160 novih ljudi!

Pritom podsjeća kako je inicijativu župana nedavno održan sastanak u resornom Ministarstvu upravo na ovu temu, kada su predložili da se županije aktivno uključi u rješavanje ovih predmeta prepuštanjem dijela sredstava koja će se uprihoditi od riješenih predmeta.

'Županije imaju stručne kadrove, znanje i iskustvo za rješavanje legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada jer se tim poslom dnevno bave. No, nedostaje im sredstava za angažiranje većeg broja dodatnih suradnika da bi se svi predmeti iz legalizacije brže rješavali. Prepuštanjem dijela prihoda od legalizacije županijama omogućilo bi učinkovito rješavanje predmeta iz legalizacije i ne bi bilo potrebno osnivati privremenu i nepotrebnu agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koja se planira financirati upravo na taj način', predlaže Tolušić

Dodaje kako mu je 'teško povjerovati da se ponovo radi o slučajnosti, jer je ovo zadnji slučaju u nizu poteza kojim ova Vlade nepotrebno centralizira Hrvatsku umjesto da je dodatno decentralizira', te vjeruje da će ministrica Mrak Taritaš prihvatiti sugestije hrvatskih župana i odustati od skupog i nepotrebnog osnivanja još jedne agencije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju