Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači i odgovornost

Može li ovaj video promijeniti vaše navike u vožnji?

Preuzmite odgovornost u vožnji
Preuzmite odgovornost u vožnji Getty
Aktualno Galerija +0 Preuzmite odgovornost u vožnji Galerija 1/1 >>
Odgovornost u vožnji ne znači samo poštovati prometne znakove. Važno je razmišljati o svim sudionicima prometa, kao i o vlastitim navikama. Tipkanje po mobitelu također je jedan od ubojica na cesti.

 

Ako tijekom vožnje od 50 km/h odlučite odgovoriti na jedan SMS i za to odvojite 5 sekundi, preći ćete 70 metara a da niste pogled usmjerili na cestu. Priloženi video koji je nastao u suradnji s Tele2 vjerno prikazuje što može biti ishod uzrokovan tipkanjem po mobitelu.

Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koje je u okviru projekta Dan bez mobitela provela Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a pokazali su da 91 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje.

Hrvatska ne bilježi koliko je prometnih nesreća uzrokovano upravo korištenjem mobitela u vožnji, međutim postoji svjetski podatak iz kojeg je vidljivo da je čak 1.600.000 nesreća godišnje uzrokovano upravo tom svakodnevnom aktivnošću.

Koje su to poruke vrijedne ljudskog života?

Često možemo čuti da su ljudi "robovi navika" i da ih rijetko mijenjaju. Dokazuje to i spomenuto istraživanje u kojem je 70 posto ispitanika svjesno da je tipkanje opasno te 50 posto onih kojima ni novčana kazna ne bi mogla promijeniti naviku.

Općenita je pretpostavka da je kod mladih glavni uzrok nesreće (ne)pažljivost, neiskustvo i sklonost riskiranju, a kod starijih sporost i pretjerana opuštenost. Sve su to karakteristike kojih vozači, bilo mladi ili stari, moraju biti svjesni i raditi na eliminaciji istih. Promet nije igralište, kao ni poligon na kojem je tipkanje i razgovaranje na mobitel dopušteno. Možda je navike teško mijenjati, no svatko treba razmisliti koliko su poruke koje šalje u vožnji bile vrijedne riskiranja ljudskog života.

"Što si ručao?", "Kad ćemo na kavu", "Jesi li prošetala psa?", "Hoćeš oprat suđe?" - zasigurno su poruke zbog kojih svijet može čekati.

Život je važniji od mobitela. Ne tipkaj dok voziš. Tele2
 

 

Pročitajte i ovo Snježana Bajan i Josipa Pleslić Nastupila zastara Poruke otkrile novu aferu, odvjetnik Prodanović: "To je kazneno djelo, odletjela bi isti čas" Josipa Pleslić ex Rimac i dalje radi u DORH-u Procurile nove poruke iz mobitela Josipe Rimac: "Kako neću popi*diti, otvorila sam ti prostor kao nikome. Ja kad odem gori, 24 sata sam tvoja"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene