Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj BSE u Rumunjskoj

'Ne radi se o zaraznoj bolesti, nema potrebe za dodatnim mjerama!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako dodatne mjere zbog slučaja BSE u Rumunjskoj, nisu potrebne.

Hrvatska nije poduzela nikakve dodatne mjere u odnosu na potvrđeni slučaj atipične goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) u Rumunjskoj, budući da za to nema ni potrebe, priopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg podsjećaju da u Hrvatskoj do sada nije zabilježen ni jedan slučaj BSE te da je Hrvatska ove godine dobila status zanemarivog rizika za BSE, koji je dobila i Rumunjska.

Pročitajte i ovo NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad" Rumunjska policija, ilustracija POTRAGA ZA TIJELOM Strava u Rumunjskoj: Pronašli izgrizenu ruku kraj rijeke, doznali da je riječ o ubojici

Bolest hrđavosti: Hrvatskoj prijeti nestašica pšenice

'Hrvatska iz Rumunjske uvozi žive životinje, mahom telad i junad za daljnji tov ili za direktno klanje. Uvoz nije zabranjen niti će biti zabranjen, budući da za to nema potrebe", navode iz Ministarstva u priopćenju kojim su reagirali na neke medijske napise da se u Rumunjskoj u jednom slučaju pojavio atipični BSE, bolest poznatija kao 'kravlje ludilo'.

Čelnik rumunjske veterinarske agencije potvrdio je u srijedu pojavu goveđe spongiformne encefalopatije u Rumunjskoj.

'Prema dosadašnjem toku istraga i s obzirom na potvrde dva referentna laboratorija - rumunjskog državnog laboratorija za BSE u skolpu Instituta za dijagnoze i zdravlje životinja (IDSA ) i europskog sa sjedištem u Velikoj Britaniji, možemo definitivno reći da je posrijedi atipičan slučaj BSE', kazao je Vladimir Manastireanu za rumunjsku agenciju AGERPRESS.

Misteriozna epidemija u Kazahstanu: Nitko ne zna zašto ovi ljudi danima spavaju

Ustvrdio je ipak da slučaj ne predstavlja prijetnju za javno zdravlje, da su uništeni trup životinje kod koje je utvrđen slučaj bolesti, kao i trupovi životinja koji su se tada nalazili u klaonici.

'Također smo izolirali stado goveda, što će nam omogućiti da i njih uništimo, nakon istrage. Važno je također na kraju napomenuti da smo ograničili i kretanje životinja (u tom području) gdje je identificirana životinja-nositelj atipične BSE', dodao je Manastireanu.

I iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navode kako se u Rumunjskoj radi o individualnom potvrđenom slučaju atipične BSE, a ne o klasičnom slučaju BSE-a. Takvi slučajevi, dodaju, nisu zasad u potpunosti znanstveno razjašnjeni, no sigurno je da se ne radi o zaraznoj bolesti, nego o specifičnom mehanizmu nastanka bolesti.

Rak prostate je spolno prenosiva bolest?

U posljednjih nekoliko godina u određenom broju zemalja zabilježeni su slučajevi BSE koji se ne mogu objasniti klasičnim putem nastanka bolesti (preko hrane za životinje koja sadrži bjelančevine animalnog podrijetla).

Bez obzira na to, i u atipičnim slučajevima BSE-a provode se sve mjere potpune izolacije stada podrijetla takvih životinja, kako bi se uklonio i teoretski rizik ulaska takvih životinja u lanac prehrane, objašnjavaju iz Ministarstva.

Slučajevi atipične BSE zabilježeni su u većem broju država u svijetu, pa tako i EU članicama, a iz Ministarstva navode kako je u ovoj godini takav slučaj do sad potvrđen u Njemačkoj i Rumunjskoj, lani u Francuskoj, 2012.u Brazilu, Španjolskoj, Švicarskoj i SAD-u, a 2011. u Poljskoj i Nizozemskoj.

Rumunjska je, kako se navodi, slučaj prijavila Europskoj komisiji 20. lipnja ove godine, nakon što su prethodno dovršena sva laboratorijska ispitivanja. Tada je vijest službeno proslijeđena i ostalim članicama, što je standardan postupak.

'BSE nije potvrđen, kako prenose mediji, kod 'govedine', nego uzorkovanjem na liniji klanja, prije nego što je takvo meso uopće imalo mogućnost ući u lanac prehrane', ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva u priopćenju navode da se u Hrvatskoj bolest sustavno prati i nadzire od 1996., a od 2001. su na snazi stroge mjere kontrole po pitanju hrane za životinje (zabrana korištenja proteina životinjskog podrijetla u prehrani preživača). Sva zaklana goveda starija od 30 mjeseci obavezno se prije stavljanja mesa u promet rutinski pretražuju na BSE te se poduzimaju sve propisane mjere po pitanju postupanja sa specifičnim rizičnim materijalom zaklanih ili uginulih goveda (uništavanje).

FOTO Ima neobičnu bolest: Otekline joj se pojavljuju na cijelom tijelu

Na BSE se pretražuju i sva uginula ili prisilno zaklana goveda starija od 24 mjeseca. Nadalje uvoz goveđeg mesa u Hrvatsku dozvoljen je isključivo iz zemalja sa službeno priznatim statusom kontroliranog ili zanemarivog rizika u odnosu na BSE.

'Do danas u našoj zemlji nije zabilježen ni jedan slučaj BSE', ističu iz Ministarstva.

Temeljem provedenih mjera nadzora i dostavljene dokumentacije Hrvatska je 2012. od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) priznata kao zemlja s kontroliranim rizikom u odnosu na BSE, a u svibnju 2014. službeno je ostvarila i status zemlje sa zanemarivim rizikom u odnosu na BSE, što je ujedno i najviši stupanj zdravstvenog statusa koji neka zemlja može po pitanju te bolesti ostvariti, navode iz Ministarstva poljoprivrede. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene