Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija sugerira

Rak prostate je spolno prenosiva bolest?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rak prostate možda je čak i seksualno prenosiva bolest uzrokovana čestom ali uglavnom tihom infekcijom koja se prenosi tijekom spolnog odnosa, kažu znanstvenici. Pravi dokaz u tom smislu, međutim, i dalje izostaje.

Znanstvenici sa Sveučilišta California testirali su stanice prostate u laboratoriju te pronašli spolnu bolest trihomonijazu. Ta infekcija koja se još zove trihomonadni kolpitis, infekcija je vagine i vulve i/ili uretre koju izaziva protozoa trihomonas vaginalis, čija se učestalost procjenjuje na 0.2 - 2 posto svih ginekoloških pacijentica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema lijeka Prijeti li Europi smrtonosna zarazna bolest? Stigli rezultati testa na marburšku bolest Ilustracija BROJKE DIVLJAJU Gripa usporava, ali raste broj oboljelih od jedne druge zarazne bolesti: Stručnjaci otkrivaju kako je prepoznati

Međutim, njihovi britanski kolege iz centra Cancer Research UK smatraju kako je prerano dodati rak prostate na listu bolesti prenosivih zarazom, prenosi BBC.

Vinska mušica otkriva rak i u najranijim fazama

Dodatna istraživanja su potrebna kako bi se poveznica između zaraze i raka prostate potvrdila, ističu američki znanstvenici koji su svoje istraživanje objavili u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Vjeruje se kako je oko 275 milijuna osoba u svijetu zaraženo trihomonijazom. Radi se o najčešćoj nevirusnoj spolno prenosivoj bolesti.

Većina osoba simptome te zaraze ne bi niti primjetila ili im pridavala veću pažnju. Kod muškaraca simptomi su svrbež ili iritacija na penisu, peckanje kod uriniranja ili ejakulacije, ili bijeli iscjedak iz penisa.

Kod žena se radi svrbežu ili osjetljivosti na području genitalija, neugodnog uriniranja ili iscjetka s negudnim mirisom koji podsjeća na ribu.

Istraživanje američkih znanstvenika nije prvo koje sugerira poveznicu raka prostate i trihomonijaze. U studiji iz 2009. otkriveno je kako jedna četvrtina muškaraca koji imaju rak prostate ima i simptome trihomonijaze te da su ti muškarci češće imali tumore u odmakloj fazi.

Američki znanstvenici otkrili su kako trichomonas vaginalis izlučuje protein koji izaziva upalu i povećan rast benignih i kancerogenih stanica prostate.

Dok je njihovo otkriće značajno, ono nije dovoljno za potvrdu povezanosti te spolne zaraze s rakom prostate. Daljnja istraživanja će u tom smislu dati konačan odgovor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene