Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

London svojim građanima nije savjetovao da izbjegavaju bilo koji dio Hrvatske, već da u toj zemlji postoji latentna teroristička prijetnja i organizirani kriminal, no da je u njoj stopa kriminala niska, a nasilan zločin rijedak, objavilo je britansko veleposlanstvo u Zagrebu.


Veleposlanstvo je priopćenjem reagiralo na tekst BBC-jeva novinara Matta Prodgera u kojem se on poziva na sigurnosnu procjenu Hrvatske iz britanskog Foreign Officea (FCO). Za BBC-jevo izvješće hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je da je 'neutemeljeno' i 'zlonamjerno'. 'Britansko ministarstvo vanjskih poslova ne upozorava britanske državljane da izbjegavaju bilo koji dio Hrvatske', piše veleposlanstvo te dodaje da je obaviješteno o tekstu što ga je objavio BBC.

Vezani članci USKOK i DORH I kriminalci plaču: DNEVNIK.hr doznaje koliko im je imovine država oduzela, što još sve čuva, ali i koji je ključan problem Ilustracija Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje

>> BBC: RH je zemlja prokleta kriminalom

Međutim, upozorenje na službenim stranicama glasi 'Postoji latentna prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Napadi bi mogli biti nediskriminirajući, uključujući i mjesta koja posjećuju stranci i strani turisti. Međutim, Hrvatska ima nisku stopu kriminala i nasilni zločin je rijedak', citira veleposlanstvo. 'Važno je pročitati naputak u cijelosti', piše veleposlanstvo u priopćenju. Britanski FCO, ističe se u priopćenju veleposlanstva, dužan je upozoriti britanske posjetitelje u Hrvatskoj, kao što je to činio dosad, a i čini za mnoge druge zemlje, o općoj latentnoj opasnosti od globalnog terorizma.

>> 'Pisanje BBC-a je neutemeljeno i zlonamjerno'

'Na žalost, točno je da su se prošle jeseni dogodila dva silovita napada u Zagrebu, uključivo i napad autobombom, koji su se tada povezivali sa skupinama organiziranog kriminala', piše veleposlanstvo. Velika Britanija snažno podupire pristup Hrvatske Europskoj uniji, dodaje veleposlanstvo te podsjeća da su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader obećali da će se predano boriti protiv organiziranog kriminala. 'Snažno podupiremo to obećanje i britanske i hrvatske vlasti zajednički rade u borbi protiv takva kriminala u svim njegovim oblicima', navodi se u tekstu priopćenja.

>> BBC uznemirio duhove: 'Kriminala ima svugdje, ali opasnosti za turiste nema'

Hrvatska je svake godine popularno turističko odredište za desetke tisuća britanskih turista, a nedavno je britanski veleposlanik u Hrvatskoj posjetio nautički sajam u Splitu - 'Croatian Boat Show' i tom prigodom hvalio ljepote hrvatske obale te izrazio želju da osobno proputuje Hrvatskom. 'Vrlo ozbiljno dajemo savjete za putovanja koji se temelje na objektivnoj procjeni opasnosti za britanske državljane i dajemo im potrebne obavijesti na temelju kojih oni donose vlastite odluke o putovanju u neku zemlju', piše veleposlanstvo u priopćenju. Ta informacija, međutim, sadrži i cjelovit kontekst, ističe veleposlanstvo te izražava uvjerenje da je savjet za putovanje u Hrvatsku ispunio sve te kriterije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju