Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BBC uznemirio duhove

'Kriminala ima svugdje, ali opasnosti za turiste nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred samu sezonu stiže šokantno upozorenje iz Londona. 'Britansko ministarstvo vanjskih poslova upozorava sve ljetne posjetitelje Hrvatske da u toj zemlji postoji velika prijetnja od organiziranog kriminala nakon brojnih napada i likvidacija istaknutih osoba', stoji u prvoj rečenici teksta.

Britansko ministarstvo upozorenje je objavilo na svojim web stranicama. BBC ga je prenio i prišio uz tendenciozan naslov: Hrvatska je zemlja prokleta kriminalom i korupcijom. Daljnji tekst Hrvatsku prikazuje kao opasnu zemlju kroz primjere likvidacija Ive Pukanića i Ivane Hodak. Hrvatski ministar vanjskih poslova Jandroković od britanskog je ambasadora odmah zatražio hitno objašnjenje. 'Smatramo taj tekst zlonamjernim, netočnim, te da nije utemeljen na stvarnom stanju', dodao je Jandroković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britansko veleposlanstvo 'Ne pozivamo na izbjegavanje Hrvatske, pročitajte naputak u cijelosti' Slika nije dostupna U kontaktu s Britancima 'Pisanje BBC-a je neutemeljeno i zlonamjerno'

Britansko ministarstvo oglasilo se priopćenjem: 'Imamo potrebu upozoriti britanske turiste koji dolaze u Hrvatsku na stalnu prijetnju globalnog terorizma. No prošle jeseni u Zagrebu su se dogodila 2 nasilna napada, uključujući i auto bombu, koji su bili povezani s organiziranim kriminalom.'

>> 'Pisanje BBC-a je neutemeljeno i zlonamjerno'

'Ubojstva se svugdje događaju'

Reagirao je i predsjednik Mesić. Kaže kako je Hrvatska sigurna zemlja. Upozorava da su spomenuta ubojstva bila usmjerena na određene ljude, a turisti nisu bili ugroženi. Predsjednik smatra da se radi o velikoj antipropagandi uoči turističke sezone te smatra da kriminala ima svugdje. 'Nema opasnosti ni za jednog britanskog turista. Hrvatska je sigurna zemlja, a ubojstva se svugdje događaju', rekao je Mesić.

>> BBC: RH je zemlja prokleta kriminalom

Žarko Puhovski u BBC-evu uratku upozorava na dvostruke standarde koje EU primjenjuje za nove članice. Kaže kako prije davanja izjave nije znao da će britanski novinar ovako jednostrano ocrniti Hrvatsku. Smatra da su promjene u policiji i politici nakon likvidacije Pukanića podigle razinu sigurnosti. 'Situacija nije zabrinjavajuća, a posebice nije zabrinjavajuća tako da bi se moralo prenositi potencijalnim posjetiteljima Hrvatske kao upozorenje, to više što bi to za Hrvatsku u sljedeće dvije godine moglo biti pitanje života i smrti', smatra Puhovski.

Šteta je napravljena

Upozorenje je kamen oko nogu sezoni koju će ionako obilježiti borba za svakog gosta. BBC-eve web stranice dnevno posjećuju miljuni ljudi. Šteta je napravljena. Ako je suditi prema dosadašnjim bukinzima obični su Englezi ipak ljudi zdravog razuma koji su svjesni da ih na Jadranskoj obali ne čekaju bombe i meci već sunce, kupanje i sigurnost. Ništa manja nego u drugim europskim zemljama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene