Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U kontaktu s Britancima

'Pisanje BBC-a je neutemeljeno i zlonamjerno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je u četvrtak u Zagrebu da je Ministarstvo u kontaktu s britanskim veleposlanikom u Zagrebu oko upozorenja britanskog ministarstva vanjskih poslova britanskim turistima o latentnoj terorističkoj prijetnji u Hrvatskoj.

Jandroković je na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s austrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerom kazao i kako je iznenađen trenutkom objave tog podatka koji je u četvrtak prenio BBC u opširnom tekstu u kojem piše o hrvatskim problemima s kriminalom i korupcijom i drži da su izvor informacija za taj tekst osobe koje negativno gledaju na Hrvatsku. 'Smatramo taj tekst neutemeljenim i zlonamjernim', odgovorio je Jandroković na novinarsku zamolbu da komentira pisanje BBC-a koji je prenio informaciju britanskog Foreign Officea da u Hrvatskoj postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala.

Pročitajte i ovo Robert Miljković gospodarski kriminal Uhićen direktor Cesta Šibenik zbog čak 7 kaznenih djela, ranije se potukao s radnikom Slika nije dostupna BBC uznemirio duhove 'Kriminala ima svugdje, ali opasnosti za turiste nema'

>> BBC: RH je zemlja prokleta kriminalom

Tekst se pojavio desetak dana nakon što smo primljeni u NATO

Interesantno je da se taj tekst pojavljuje desetak dana nakon što je Hrvatska postala punopravna članica NATO-a, te u vrijeme kada počinje turistička sezona u Hrvatskoj, rekao je Jandroković. Izvrstan posjet gostiju za Uskrsne blagdane, bolji od lanjskog u isto doba, pokazuje da bi Hrvatska mogla očekivati dobre turističke rezultate, smatra Jandroković. Rekao je također kako smatra da se tekst u informacijama poziva na osobe koje negativno gledaju na Hrvatsku.

Priopćenje MVOEI-a koje je potpisao glasnogovornik Mario Dragun prenosimo u cijelosti: 

'Tekst objavljen na stranicama BBC-a smatramo potpuno zlonamjernim i neutemeljenim te smatramo da ne odgovara stvarnom sigurnosnom stanju u Republici Hrvatskoj. Najbolji odgovor na pitanje o sigurnosti turista u našoj zemlji mogu dati hrvatski građani, ali i turisti koji su posjetili našu zemlju tijekom Uskršnjih blagdana. Podsjećamo da nije zabilježen ni najmanji incident, a i podaci govore da turisti u Hrvatsku stižu u sve većem broju. Kada je riječ o preporuci za putovanja na stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske je od britanskog Veleposlanstva u Zagrebu zatražilo objašnjenje takve preporuke i objavu objektivne slike Hrvatske. Napominjemo također da se tekst pojavio desetak dana nakon što je Hrvatska postala punopravna članica NATO-a i da je za punopravno članstvo Hrvatska trebala zadovoljiti visoke političke kriterije, među kojima su i demokratske reforme koje uključuju reformu pravosuđa, suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, borbu protiv međunarodnog terorizma te zaštitu ljudskih prava i prava manjina.'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene