Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagađena voda

Ne piju samo Komletinčani nedopuštenu razinu arsena u vodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Komletince još nije stigla pitka voda. Pet mjeseci nakon što se doznalo da su mještani punih 28 godina plaćali i pili vodu prepunu arsena, stanovništvo i dalje ovisi o cisterni.

Zajedno s Hrvatskim vodama, Grad Otok osigurao je prijelazno rješenje i pitku vodu očekuju za nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podzemne vode Važno upozorenje komunalnog poduzeća: Prokuhavajte vodu, zabilježena visoka zamućenost - može biti opasno Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz

Voda iz slavine i dalje se koristi samo za kuhanje i pranje. Pred jedinim izvorom pitke vode u selu, svakodnevno se izredaju gotovo svi mještani. Na visokim temperaturama voda je još traženija.

Cisterna s vodom u Komletince je stigla nakon što se u ožujku doznalo da su mještani 28 godina pili vodu punu arsena. Prekoračenja su bila tri puta veća u odnosu na hrvatske, te čak 14 puta u odnosu na propise Europske unije.

Iz Gradske uprave poručuju -pitka voda ipak uskoro stiže. Završeni su radovi na novom izvoru vode. Novi zdenac prijelazno je rješenje do priključenja Komletinaca na regionalni vodoopskrbni sustav.

Ujedinjeni mještani pravdu će tražiti i na sudu. Ne žele da odgovornost onih koji su ih trovali, odnese vjetar.

U vinkovačkom Vodovodu, zbog godišnjih odmora mjerodavnih osoba, danas nije bilo moguće dobiti informaciju o tome kada će mještanima isporučiti pitku vodu. Odgovore smo dobili u Hrvatskim vodama koje su sufinancirale izgradnju i opremanje novog zdenca. Dakle, u Hrvatskim vodama kažu da se trenutačno provodi dezinfekcija postojeće vodoopskrbne mreže u Komletincima, ti su radovi pri kraju i nakon što završe slijedi uzorkovanje vode.

Ovisno o rezultatima Sanitarna inspekcija reći će jesu li sustav i voda spremni za korištenje i izdati takvo rješenje i voda tada može krenuti prema kućanstvima. Ono što je trajnije rješenje jest priključenje Komletinaca na regionalni vodovod, predviđeni rok tih radova je šest mjeseci, no najprije treba provesti postupak javne nabave.

Stanje neće biti zadovoljavajuće čak ni kada se Komletinci spoje na regionalni vodovod. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nedavno je objavio zabrinjavajuću analizu prema kojoj čak 26 hrvatskih vodovoda isporučuju vodu koja u usporedbi s europskim standardima ima nedopuštene količine arsena, najviše ih je upravo u Slavoniji, a za sela u okolici Vinkovaca na snazi je savjet da se voda ne koristi za djecu u prvih šest mjeseci života. Takvo stanje vodovodi su dužni popraviti do 1. srpnja sljedeće godine.

Razgovarali smo s nezavisnom gradskom vijećnicom Natalijom Šutalo.

Jeste li zadovoljni najavama da uskoro stiže pitka voda?

U jednu ruku jesmo zadovoljni iako mislimo da to nije trajno rješenje. Mi mislimo da je nama trajno rješenje spajanje na regionalni. Očekivali smo da će to biti do kraja ove godine kako je bilo najavljeno. Ali, prema najnovijim informacijama to će biti sljedeće godine. Mislimo da s novim bunarom nemamo neku veliku mogućnost, ali privremeno će biti dovoljno.

Mještani su odlučili tužiti odgovorne za vodu punu arsena koju ste pili 28 godina, što očekujete na sudu?

Mještani kolektivnom tužbom pokazuju svoj interes za znanjem istine, za osobe koje su zadovoljne za ovo djelo – 28 godina, da izađu pred medije i ljude i da kažu, priznaju svoju pogrešku, da se ispričaju ljudima. Mi želimo istinu. Ovo što se trenutno radi je ono što je najbolje moguće. Ali želimo da se otkrije tko je odgovoran za ovo djelo,

Pravnu bitku vodite i zbog računa za vodu, Vodovod smatra da ih trebate platiti, no tome se protivi dio mještana?

Smatramo da ovolike račune nismo dužni platiti. Tražili smo od vinkovačkog vodovoda da nam pruži mogućnost za naplatu vode po nekoj regularnoj cijeni, s obzirom na to da su nam cisterne svaki dan u selu i voda nije za piće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene