Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski državljanin koji je s jedrilice "Anja" u subotu kod Visa pao u more još uvijek nije pronađen. Za njim danas tragaju četiri broda i zrakoplov Pilatus, no dosad je pronađen tek pojas za spašavanje kojeg mu je dobacila žena s kojom je bio na jedrilici.


Potraga za N. Dž., nizozemskim nautičarom koji je u subotu pao s jedrilice kod Visa, nastavljena je i u ponedjeljak s četiri broda i zrakoplovom Pilatus

Vezani članci Japanska akita Hachi Nestao nakon potresa u Petrinji: "Brine me da ga nije netko stavio u automobil i odvezao" Očevid, ilustracija Tragičan kraj potrage: Pronađeno tijelo 78-godišnjakinje nestale na Hvaru

"Naši su brodovi jutros krenuli u potragu, akcija i dalje traje, ali zasad nemamo rezultata", rekao nam je Ivica Vuletić iz splitske Lučke kapetanije. 

Nizozemca se trenutno traži na četiri pozicije između otoka Sveca i Jabuke, jer je procijenjeno da bi upravo negdje na tim mjestima mogao biti s obzirom na vremenske prilike i morske struje. U skladu s tim tražitelji su napravili plan pretraživanja, a svatko odrađuje svoj dio. 

Vuletić o izgledima za pronalazak Nizozemca ne želi puno govoriti. "Teško je to procijeniti. Istina, more je toplo, ali su uvjeti onoga dana kada je pao u more bili doista teški. "Bili su na poziciji prema otvorenom moru, bilo je nevrijeme i veliki valovi...", kaže Vuletić.

Potvrdio nam je i da je u moru pronađen pojas za spašavanje kojeg je nautičaru dobacila žena s kojom je bio na jedrilici. 

"Je, ona mu je bacila pojas i taj pojas smo pronašli u moru", kaže Vuletić.

Nautičar N.Dž. (61) pao je u more kod Visa u subotu oko 14:30 sati. Prema onome što se do sada zna N.Dž. je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice prilikom čega ga je udarilo jedro i bacilo ga spalube u more. V.B. (50), žena koja je bila s njim, pokušala mu je pomoći bacivši mu pojas za spašavanje jer zbog jakog nevremena nije uspijevao doplivati do jedrilice koja je nastavila plutati bez nadzora u izrazito valovitom moru.  

Pomoć je uspjela pozvati tek dva sata kasnije jer na tom dijelu nije bilo telefonskog signala, nakon čega je započela potraga koja sad već traje tri dana. 

Vuletić kaže da intenzivna potraga u takvim slučajevima obično traje tri do četiri dana, nakon čega se unesrećenog traži manjim intenzitetom.