Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordno zaostajanje

'Nastavnici visokoobrazovani, a plaće niže od prosjeka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova školska godina za učitelje i nastavnike neće početi u sjajnom ozračju.

Razlog tome je što njihove plaće rekordno zaostaju za prosječnim plaćama u državi, ali i za plaćama u drugim javnim službama, upozoreno je na konferenciji za novinare Hrvatskog sindikata zaposlenika u školstvu Preporod. Podaci Državnog zavoda za statistiku za lipanj pokazuju da prosječna plaća u obrazovanju, koja iznosi 5.309 kuna, zaostaje za 106 kuna za prosječnom plaćom u državi, istaknuo je predsjednik sindikata Željko Stipić.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna Kažu da je to skuplja verzija Sindikat učitelja nakon najave Vlade o upitnom povećanju osnovice: "Ako se na to odluče, mogu očekivati pljusak tužbi"

Još je gore stanje po pojedinim segmentima, prosječna plaća u srednjem školstvu od 5.213 kuna niža je za 202 kune od prosjeka u državi, a u osnovnom školstvu plaća od 4.830 kuna zaostaje čak 585 kuna za državnim prosjekom. U istom je mjesecu prosječna plaća u osnovnom obrazovanju zaostajala za 1.334 kune za plaćom u javnoj upravi i obrani, a čak 1.432 kune za prosjekom u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

>> Nastavnici za rujan najavili štrajk zbog najavljenih otkaza

S obzirom na tako sramotno nizak prosjek plaća u djelatnosti u kojoj čak 80 posto zaposlenih ima višu ili visoku stručnu spremu, pitam zagovornike smanjenja plaća u javnim službama što bi se još moglo rezati ljudima koji primaju 4.830 kuna, kaže Stipić. Predsjednik sindikata pritom napominje da se u godinu dana zaostajanje učiteljskih plaća povećalo za 200 kuna.

Sumornom raspoloženju zaposlenih u prosvjeti doprinijet će i promjene pravilnika o normi rada i broju učenika, koje su prosvjetne vlasti 'potiho' napravile tijekom ljeta, upozorava Stipić, jer su njima uvedena restriktivnija rješenja koja će natjerati mnoge učitelje i nastavnike da više rade, i to s povećanim brojem učenika. U novoj školskoj godini tisuće nastavnika radit će više, u težim uvjetima, a za plaće koje nikada nisu bile manje, tvrdi Stipić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene