Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod na današnjoj je konferenciji za novinare poručio kako su medijski napisi o tome da nastavnici u Hrvatskoj rade manje od svojih europskih kolega i drugih zaposlenih u Hrvatskoj, neutemeljeni.


Riječ je o kampanji koja se provodi u ozračju donošenja Pravilnika o normama, no zadovoljni smo što prosvjetne vlasti ipak nisu pristale na bilo kakvo povećanje normi, ustvrdio je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić. Kako su kampanje uvijek prethodnica i najava nečega, tako Stipić drži da bi i ta kampanja mogla biti najava povećanja normi, no kako je rekao, vjeruje da se to, zbog organizacijskih problema, neće dogoditi ove školske godine.

Nastavnici rade 180 sati više

Vezani članci Studenti, ilustracija Dobra vijest za studente: Od 1. siječnja 2021. godine povećat će se minimalna satnica, doznajte koliko će sada iznositi Humanitarno izrađuju maske za cijelu županiju - 7 Izvan radnog vremena, učenici i nastavnici kroje maske za cijelu Brodsko-posavsku županiju: „Bit će bijele, crvene i plave..."

Preporod je načinio analizu rada nastavnika u 2008. godini te došao do zaključka kako su oni odradili 180 sati više nego što odradi radnik sa osmosatnim radnim vremenom. I dok je zaposlenik sa osmosatnim radnim vremenom odradio, po izračunu Preporoda 1680 sati, nastavnik je odradio 1860 sati.

U redovitoj je nastavi proveo 770 sati, na stručno metodičkim pripremama 420 sati, konzultacijama s roditeljima 80 sati, na administrativnim poslovima još 140 sati, na stručnom usavršavanju 32 sata, na 7-dnevnoj ekskurziji 112 sati, u radu u stručnim tijelima 24 sata, te na različitim ispitima još 20 sati.

Toj brojci sindikalci su još dodali i 15 sati rada u upisnim komisijama, 15 sati provedenih na državnoj maturi, 70 sati na izvannastavnim aktivnostima, 15 sati provedenih na kulturnim i javnim djelatnostima u školi, 70 sati dežurstava, 52 sata provedena u brizi oko uređenja kabineta, te 25 sati provedenih u posjetama različitim kulturnim ustanovama.Za sve to u svibnju su primili plaću nižu za 234 kune od prosječne plaće u Hrvatskoj. Stipić je također prokomentirao najavljene sindikalne prosvjede u listopadu te najavio kako će i Preporod u njima sudjelovati. (Hina)