Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat tvrdi:

Nastavnici rade više od radnika s osmosatnim radnim vremenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod na današnjoj je konferenciji za novinare poručio kako su medijski napisi o tome da nastavnici u Hrvatskoj rade manje od svojih europskih kolega i drugih zaposlenih u Hrvatskoj, neutemeljeni.

Riječ je o kampanji koja se provodi u ozračju donošenja Pravilnika o normama, no zadovoljni smo što prosvjetne vlasti ipak nisu pristale na bilo kakvo povećanje normi, ustvrdio je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić. Kako su kampanje uvijek prethodnica i najava nečega, tako Stipić drži da bi i ta kampanja mogla biti najava povećanja normi, no kako je rekao, vjeruje da se to, zbog organizacijskih problema, neće dogoditi ove školske godine.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Lisabonu - 3 Nemaju napretka u karijeri Deseci tisuća učitelja izašli na ulice u Lisabonu, traže bolje plaće i uvjete rada Slika nije dostupna NAKON NIZA INCIDENATA Srbijanski nastavnici traže status službene osobe: "Trebamo zaštitu od nasilnih učenika"

Nastavnici rade 180 sati više

Preporod je načinio analizu rada nastavnika u 2008. godini te došao do zaključka kako su oni odradili 180 sati više nego što odradi radnik sa osmosatnim radnim vremenom. I dok je zaposlenik sa osmosatnim radnim vremenom odradio, po izračunu Preporoda 1680 sati, nastavnik je odradio 1860 sati.

U redovitoj je nastavi proveo 770 sati, na stručno metodičkim pripremama 420 sati, konzultacijama s roditeljima 80 sati, na administrativnim poslovima još 140 sati, na stručnom usavršavanju 32 sata, na 7-dnevnoj ekskurziji 112 sati, u radu u stručnim tijelima 24 sata, te na različitim ispitima još 20 sati.

Toj brojci sindikalci su još dodali i 15 sati rada u upisnim komisijama, 15 sati provedenih na državnoj maturi, 70 sati na izvannastavnim aktivnostima, 15 sati provedenih na kulturnim i javnim djelatnostima u školi, 70 sati dežurstava, 52 sata provedena u brizi oko uređenja kabineta, te 25 sati provedenih u posjetama različitim kulturnim ustanovama.Za sve to u svibnju su primili plaću nižu za 234 kune od prosječne plaće u Hrvatskoj. Stipić je također prokomentirao najavljene sindikalne prosvjede u listopadu te najavio kako će i Preporod u njima sudjelovati. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene